KORT NYT FRA UDLANDET
Forskere fra England har fundet et æg fra den klamme parasit schistosoma i et barneskelet, der er mere end 6.000 år gammelt. Det skriver Sciencemag.org.
De engelske forskere har udgravet en kirkegård i det arkæologiske område Tell Zeidan, der ligger i Syrien. Her har de taget bækkenprøver fra 26 skeletter, som de har blandet med vand og ført igennem en mikro-si.
Sien fangede et 132-micrometer langt æg fra schistosoma parasitten, der giver sneglefeber.
»Fundet er interessant, fordi det skaber en tidligere sammenhæng mellem menneske og parasit end før kendt,« siger Charles Faulkner, der er parasitolog fra Loncoln Memorial University in Harrogate, Tennessee, til Sciencemag.org. Charles Faulkner har ikke været en del af studiet.
Parasitten lever i ferskvand og inficerer mennesker gennem huden, hvor den passerer leveren og sætter sig fast i tarmene eller urinvejene.
Her vokser den sig til en stor orm på én – to centimeter og kan ifølge Sciencemag.org udskille æg igennem flere år. Parasitten giver feber, forstørret lever og kan udvikle sig til kræft i blæren, hvis den ikke behandles.
Fundet er beskrevet i en videnskabelige artikel i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.
Læs også:
Kattelort-parasit koblet til danske selvmordsforsøg
Parasitter i hjernen giver epilepsi
Mystisk: Er stenalder-fisk vendt tilbage med klamme parasitter?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml