Parasitter i hjernen giver epilepsi
Når stadier af svine-tinte-bændelorm havner i menneskets hjerne, kan det give epilepsi, men både parasitten og dens følgesygdom kan bekæmpes.

Æg fra bændelorm findes i menneskers afføring, bl.a. i naturen i Afrika. Via svin havner de i maven hos mennesker og går derfra videre i hjernen, hvor de skaber epilepsi. (Foto: Annette Olsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet)

Æg fra bændelorm findes i menneskers afføring, bl.a. i naturen i Afrika. Via svin havner de i maven hos mennesker og går derfra videre i hjernen, hvor de skaber epilepsi. (Foto: Annette Olsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet)

Isabel er 21 år og vokset op på landet uden for Maputo i Mozambique. Hun er en køn kvinde, har gået seks år i skole og kommer fra en god familie. Alligevel er hendes chancer for at blive gift og få børn meget små.

Hun har nemlig epilepsi.

Epilepsi stammer fra afføring

Isabels epilepsi skyldes, at hun har spist afføring, der stammer fra familie, naboer eller venner. Det lyder ulækkert, men er sandt.

Hun har fået tinter (cyster) i hjernen, fordi hun har spist æg fra en bændelorm, som en anden person har udskilt med afføringen.

I Isabels landsby er der ingen fine vandskyldende toiletter, og de latriner, der findes, bliver ikke brugt af alle. Isabel og de andre landsbybeboere går bag en busk, når de bliver trængende, mens de arbejder i marken eller er på vej til markedet eller skolen.

Derfor findes bændelormens æg i miljøet parat til at blive spist af et svin eller et menneske. Når bændelormens æg udvikler sig i menneskets eller svinets krop, får de sygdommen cysticercosis.

Ugennemstegt svin kan også smitte

Scanning af hjerne, der tydeligt viser tinter (de mørke cirkelformede områder).

Mennesker og svin med cysticercosis har tinter i kroppen. Cysticercosis giver ikke nogen nævneværdige symptomer hos svinet, men tinter havner ofte i menneskets hjerne, fordi der er en stor blodgennemstrømning i netop dette organ.

Tinter i hjernen forårsager neurocysticercosis. Det er ikke meningen, at mennesker skal have tinter i hjernen eller for den sags skyld i kroppen.

Fra parasittens perspektiv er det en uønsket udvikling, fordi tinter i mennesker er en blindgyde, hvorfra parasitten ikke kan reproducere sig selv. Den ’rigtige’ vej er, når mennesker udvikler en bændelorm i tarmen, fordi de har spist tinte-inficeret svinekød, der ikke er helt gennemstegt.

Tinter i hjernen

Forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet er involveret i forskning i cysticercosis og vejleder flere afrikanske ph.d.-studerende i emnet.

Professor og dyrlæge Maria Vang Johansen, der er én af forskerne, forklarer, at dokumentationen for sammenhængen mellem cysticercosis og epilepsi er overvældende.

Når forskerne scanner hjernen på en epilepsi-patient, finder de meget ofte både cirkulererende parasit-specifikt antigen (se faktaboks under artiklen) i blodet, der viser eksistensen af levende parasitter, og op til 1 cm store kugleformede legemer i hjernen.

Cysticercosis giver aldrig entydigt billede

En svinetinteorm forstørret 40 gange i lysmikroskop. (Foto: Roberto J. Galindo)

Direkte adspurgt, om kuglerne i hjernen ikke kan skyldes noget andet end cysticercosis, svarer Maria Vang Johansen:

»Et billede vil aldrig være 100 procent entydigt, men vi ser enten tydelige afgrænsede forkalkninger, der er døde tinter, eller læsioner med aktive tinter. De aktive tinter ses som cirkelrunde afgrænsede fortætninger, der er meget illustrative for en hjernetinte, men vi kan ikke helt udelukke, at det kan være noget andet.«

Forskerne kan dog ofte afgøre, at det drejer sig om en tinte ved at bedømme afgrænsningens størrelse og facon. Til gengæld hjælper tinternes placering ikke med til at bestemme deres identitet. Hidtidige undersøgelser har fundet tinter i alle dele af hjernen.

Epilepsi pga. tinter kan behandles

Når forskerne nu har vist sammenhængen mellem parasitten og epilepsi, hvad er så mulighederne for de epileptiske patienter? Kan man overhovedet behandle deres epilepsi? Det svarer Maria Vang Johansen bekræftende på.

Hun fortæller, at behandlingen af patienterne skal være meget intensiv. Patienterne skal indlægges på et hospital og behandles med ormemidler sammen med anti-epileptisk og anti-inflammatorisk behandling.

Desuden skal hospitalspersonalet være parat med væskebehandling i tilfælde af, at patienten går i chok. Det lyder dramatisk, men Maria Vang Johansen forklarer baggrunden for behandlingen:

Livscyklus for svinetintebændelorm (Taenia solium) og human cysticercosis. Human cysticercosis bliver overført fra mennesker med bændelorm til andre mennesker, enten direkte, eller ved at de spiser fødevarer forurenet med bændelormeæg.

»Vi tror, at vi øger risikoen for et epileptisk anfald, når vi behandler med ormemidler, fordi den døde tinte frigiver det antigen, der udløser en reaktion fra værtens immunsystem, og at det er denne inflammatoriske værtsreaktion, der giver anledning til epilepsien.«

Den beskrevne intensive behandling kræver et velfungerende hospital og er kun aktuel for en lille del af den berørte befolkning, så andre tiltag er nødvendige.

Forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse

»Forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse.« Så klart svarer Maria Vang Johansen på spørgsmålet om, hvad man ellers kan gøre for at sikre, at der ikke er så mange mennesker, der får cysticercosis og derved risiko for at udvikle epilepsi.

Sundhedsoplysning skal fortælle landsbybeboerne, hvor sygdommen kommer fra, for befolkningen i de berørte områder kender ikke årsagen til epilepsien.

Mange tror, at den uhyggelige sygdom skyldes, at nogen har kastet en forbandelse over dem. Det har den logiske konsekvens, at patienterne og deres familier søger løsninger hos de traditionelle healere og ikke i det vestlige behandlingssystem.

Epilepsi er en tabuiseret sygdom, og dermed bliver den meget stigmatiserende for de berørte. Børn og andre familiemedlemmer bliver holdt skjult, det er svært at få et job. Og kvinder som Isabel har vanskeligt ved at blive gift.

»Vi skal få landsbybeboerne til at føle afsky for deres egne handlinger og få dem til selv at tage ansvar for, hvad de gør. Vi skal få folk til at forstå, at hvis du lægger din afføring i det fri, vil du selv, dit barn eller din nabo spise lorten,« slutter hun.

BEGREBER

Tinter
Tinter er væskefyldte blærer eller cyster, som sidder i svinets eller menneskets væv, og som er larvestadier af svinetintebændelorm. Larvestadiet udvikles fra bændelormens æg, når et svin eller et menneske spiser ægget.

Antigen
Antigener er en række af proteiner og kulhydrater, der er knyttet til ydersiden af alle celler. Antigener giver anledning til produktion af antistoffer.

Hver type celle har en unik sammensætning af de nævnte molekyler, hvilket betyder, at cellen kan identificeres på baggrund af dens antigener.

Cirkulerende parasit-specifikt antigen er således et antigen, der er unikt for parasitten, og som cirkulerer i menneskets blod.

Traditionelle healere
Traditionelle healere er her brugt som betegnelse for det traditionelle behandlingssystem, hvor behandlingen består af naturmedicin samt forskellige ritualer, som patienten skal udføre. Ofte bliver sådanne healere kaldt medicinmænd eller heksedoktorer.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.