Millioner risikerer svækket hørelse
Op imod 10 millioner mennesker i EU-landene risikerer varige høreskader, fordi de har høj lyd på iPoden i timevis hver dag.

(Illustrationsfoto: Colourbox)

(Illustrationsfoto: Colourbox)

Det er velkendt, at man kan få høreskader af at blive udsat for høje lydniveauer over længere tid. Men nu advarer forskerne i EU's ‘Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks' (SCENIHR) om, at høj volumen på musikafspilleren i lange perioder kan skade hørelsen permanent.

Komiteen, som består af 11 forskere, offentliggjorde for nylig en videnskabelige vurdering af området, hvor den har gennemgået opdagelser og viden indenfor området.

Forskernes rapport viser, at 5-10 procent af alle, som har musik i øret, kan få varige høreskader, hvis de i løbet af en periode på fem år lytter på høj volumen i mere end én time hver dag.

Den procent-andel som forskerne mener er udsat, vil i rene tal svare til mellem 2,5 og 10 millioner mennesker i EU-landene.

 

Skru ned og begræns lytningen

I rapporten fra komiteen påpeges det, at brugere af musikafspillere, også dem som kun lytter fem timer om ugen på høj volumen (over 89 decibel), overstiger de grænseværdier som er fastsat for støj på en arbejdsplads.

 

I dag findes der en europæisk sikkerhedsstandard som skal begrænse lydniveauet på musikafspillere til 100 decibel. Men udsættes man for sådanne lydniveauer over et længere tidsrum, er risikoen for høreskader til stede, hedder det i en pressemeddelelse fra Europakommissionen.

Ifølge den videnskabelige komite kan skader langt hen ad vejen undgås med simple tiltag som at skrue et par hak ned for lydstyrken, og skære lidt ned på den tid de små højtalere sidder i øret.

 

165 millioner MP3-spillere

Det er Europakommissionen som har bedt EU's Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks om at undersøge problemstillingen med musikafspillere og høreskader. Grunden er, at brugen af denne slags udstyr er øget kraftig de seneste år, især blandt unge, som dermed bliver eksponeret for høj lyd daglig.

 

Bare indenfor de sidste fire år beregner forskerne at der for eksempel kan være solgt et sted mellem 124-165 millioner MP3-afspillere. Forskerne vil nu, sammen med medlemslandene i EU, og andre berørte aktører, undersøge hvilke tiltag som kan sættes ind for at beskytte børn og unge, ifølge pressemeddelelsen.

 

Må handle hurtigt

»Jeg er meget bekymret over at så mange unge regelmæssigt bruger musikafspillere og mobiltelefoner på høj volumen, uden at de kender til risikoen for at pådrage sig varige høreskader. De nye videnskabelige fund tyder på at risikoen er reel, og vi må derfor handle hurtigt,« siger Meglena Kuneva, EU-kommissær med ansvar for forbrugerspørgsmål.

 

Kuneva mener det at vigtigste nu er at informere offentligheden, og gøre forbrugerne bevidste omkring risikoen.

Europakommissionen vil også arrangere en konference i Bruxelles i begyndelsen af 2009, hvor man vil diskutere den videnskabelige komites vurderinger, og hvilke tiltag som kan sættes ind.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk