Kunstner vil bygge 3 meter høj bronze-skulptur af Eske Willerslev
Med skulpturen vil kunstneren Kristian von Hornsleth flytte unges fokus fra Youtube og blogger-kultur til videnskab og forskning.
Kristian von Hornsleth Eske Willerslev

Skulpturen skal gøre det cool at være forsker igen, ligesom dengang Niels Bohr levede. (Illustration: PR)

Skulpturen skal gøre det cool at være forsker igen, ligesom dengang Niels Bohr levede. (Illustration: PR)

Ud med kattevideoer og ind med en tre meter høj bronzeskulptur.

Den danske kunstner Kristian von Hornsleth vil bygge en skulptur af den kendte forsker Eske Willerslev og placere den foran Rungsted Gymnasium og Vallerød skole, har han netop offentliggjort i en pressemeddelelse.

Her skal skulpturen dagligt minde unge mennesker om, at videnskaben er vigtigere end en reality-kultur af bloggere, Youtube og Facebook.
 

»Mit budskab til ungdommen er: Giv youtube og reality-tv fingeren! Nu er det nok med Kardashians, Fie Laursen, og Forsidefruerne, og lad vær med at bruge tiden på at se kattevideoer. I bliver pacificeret og får jeres nysgerrighed stækket af tomme kalorier, der hverken danner mennesker eller reflekterer over, hvordan vi som individer og samfund skal komme videre med vores reelle problemer,« siger Kristian von Hornsleth ifølge pressemeddelelsen.

Et fyrtårn for viden og nysgerrighed

Valget faldt på Eske Willerslev, fordi han er et »lysende fyrtårn af viden og grænseløs nysgerrighed,« som Kristian von Hornsleth udtrykker det, og fortsætter:

»Hvis vi kan få ham til at være en stjerne – gøre det sejt at være klog og dygtig, så er min mission med dette projekt fuldendt.«

Eske Willerslev er selv begejstret for projektet, som også for ham har en klar samfundsmæssig mission.

»På Niels Bohrs tid var det cool at være forsker, men det er det ikke længere i dag, og det skal vi gøre noget ved. Vi skal gøre det cool at være forsker,« siger Eske Willerslev til P1 Morgen.

LÆS OGSÅ: Willerslev i vild bedrift: Tre artikler i ét hug i verdens sejeste tidsskrifter

Kristian von Hornsleth Eske Willerslev

Skulpturen skal stå på Stadion Allé i Vallerød foran Vallerød Skole og Rungsted Gymnasium. (Illustration: PR)

Forskning bliver Danmarks levebrød

Mens tre meter bronze kan lyde lidt som et anfald af storhedsvanvid, så handler det for Eske Willerslev allermest om at sætte fokus på grundforskning, som Danmark ifølge ham kommer til at skulle leve af i fremtiden.

»Hvis du kigger rundt i det her lokale, bygger hver eneste ting - computeren, høretelefonerne og mikrofonen - på minimum én grundvidenskabelig opdagelse,« siger Eske Willerslev til P1.

Tradition at forevige døde mennesker

Flere institutioner, heriblandt Københavns Universitet, afviste at have skulpturen stående, fordi vi i Danmark ifølge pressemeddelelsen har en tradition for kun at ære afdøde mennesker med skulpturer.

Ved at lave en skulptur af en nulevende person, håber både Kristian von Hornsleth og Eske Willerslev på at kunne skabe en forbillede-kultur blandt nutidens forskere.

Kunstneren har planer om, at værket skal være den første i en hel række skulpturer af markante danskere.

2 millioner kroners folkeeje

Skulpturen kommer til at koste over to millioner kroner, og dem har Kristian von Hornsleth støvet op udenom offentlig kunststøtte.

I stedet har han nemlig fremstillet miniaturemodeller af statuen, som sælges i modeller på 18, 28 og 53 centimeter for henholdsvist 9.800, 22.800 og 58.000 kroner.

Når man køber en skulptur, bliver man samtidig medejer af skulpturen.

»Det skal være slut med pænt at vente med hænderne i skødet på, om de offentlige kulturpampere vender tommelfingeren op eller ned og bestemmer, hvilken kunst der skal pryde Danmark,« siger kunstneren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.