De seneste dage har Videnskab.dk kastet et kritisk blik på forskningsprojektet OPUS, der med 100 millioner kroner fra Nordea-fonden forsøger at afdække, hvor sund Ny Nordisk Hverdagsmad er, og om kosten kan bredes ud til hele den danske befolkning.
En forsker har oplevet, at hans kritiske resultater blev mødt af skarp kritik af ledelsen i OPUS med professor Arne Astrup i spidsen, og flere udenforstående forskere har givet deres syn på pudsige arbejdsgange, og at OPUS ser ud til at være strikket sammen på en måde, der øger risikoen for, at man vil se stort på kritiske resultater og i stedet fremhæve de positive.
Sag om OPUS har høj prioritet
Onsdag udtalte dekan på Københavns Universitet John Renner Hansen, at en hurtig rundspørge havde vist, at kritikken blot var et udtryk for, at OPUS ønskede at gøre forskningen så god som mulig.
Men nu bliver han overtrumfet af universitets ledelse, der beder om en dybere redegørelse for, hvem der egentlig har indflydelse på det videnskabelige arbejde i centret.
»Baggrunden er, at der nu er rejst en sag i medierne og for at få den belyst, så har rektor bedt om en orientering,« siger Jasper Steen Winkel, vicedirektør for Kommunikation ved Københavns Universitet.
Ifølge John Renner Hansen – der som leder af fakultetet Science er øverste ansvarlig for, hvad der rører sig i bl.a. OPUS-projektet – vil redegørelsen gå dybere til værks end den første.
»Vi vil gerne gøre det ordentligt, så vi ikke skal lave mere bagefter. Jeg har en liste over folk, jeg kommer til at tale med, men har ikke det fulde overblik endnu. Jeg har et møde med Arne Astrup og med prodekanen i eftermiddag, så det ligger højt på vores prioriteringsliste, yderligere vil jeg ikke sige.«
I går konkluderede du i en pressemeddelelse, at der ikke var noget at komme efter. Har I fået nye oplysninger i sagen siden da?
»Nej, ingen nye oplysninger siden da. Jeg har heller ikke ændret holdning, men nu ser vi på sagen. Det er en helt naturlig proces, når der kommer fokus på sådan et område,« siger John Renner Hansen, dekan på fakultetet Science ved KU.
Hvor meget påvirker Claus Meyer de videnskabelige resultater?
En bekymring fra rektoratets side er, om erhvervsmanden Claus Meyer – der lever af bl.a. at sælge Ny Nordisk mad – kan påvirke forskningen som en del af den 16 mand store styregruppe. Medlemmer af styregruppen kommer med kritik til forskerne på OPUS, blandt andet når forskerne er ved at færdiggøre deres videnskabelige arbejde og sende det ind som artikler til tidsskrifter.
Kritikken bliver vel at mærke afleveret anonymt, så det er principielt ikke til at vide for forskeren, der modtager kritikken, om den kommer fra f.eks. Claus Meyer eller Arne Astrup – eller for den sags skyld OPUS’ kommunikationsansvarlige medarbejder, der også sidder med i styregruppen.
»Det må aldrig være andet end en faglig diskussion, hvordan man fortolker og drøfter data. Det må aldrig blive en politisk eller økonomisk diskussion, og det skal forskergruppelederen eller dekanen tilse. Og det er jo blandt andet det, vi skal have en redegørelse om,«, siger Thomas Bjørnholm, prorektor for Københavns Universitet, til Dagbladet Politiken.
Redegørelsen klar om nogle uger
Arne Astrup har flere gange over for Videnskab.dk kaldt styregruppens ord til forskerne for ’rådgivning’, selvom det i OPUS’ interne publiceringsregler fremgår hele tre gange, at forskellige aspekter af den enkelte forskers arbejde kræver styregruppens ’godkendelse’.
Ph.d. Arun Micheelsen har som tidligere beskrevet haft en oplevelse af, at hans forskning – som har vist sig kritisk over for muligheden for at udbrede Ny Nordisk Hverdagsmad til en bred del af befolkningen – mødte vedholdende modstand fra styregruppen.
Arun Micheelsen blev ikke hørt, da dekan John Renner Hansen lavede sin kortvarige undersøgelse tidligere på ugen. Hvis det skulle blive aktuelt i denne omgang, står han klar, fortæller han.
»Jeg bidrager selvfølgelig i forhold til, hvad jeg har skrevet i min afhandling. Det vil jeg forholde mig til, hvis det sker,« siger Arun Micheelsen.
John Renner Hansen forventer, at redegørelsen er færdig om nogle uger.