Hvad tænker hunde om mennesker?
En amerikansk forsker har trænet hunde til at sidde stille i MRI-scannere for at blive klogere på, hvad vores firbenede venner tænker og føler.

Hunden er menneskets bedste ven – men er mennesket også hundens bedste ven?

Det er svært at afgøre, hvad hunde tænker og føler, men den amerikanske neurolog Gregory Burns har nu taget nogle af de første skridt på vejen til at forstå menneskets bedste ven. Sammen med sine kollegaer ved Emory University har han nemlig brugt de seneste to år på at træne hunde til at sidde stille i MRI-scannere og måle deres hjerneaktivitet.

Hans resultater er endnu ikke udgivet, men de er temmelig opsigtsvækkende. Det tyder nemlig på, at hunde oplever samme glæde, når de kan lugte deres ejer, som når de tror, de skal have mad.

Hunde er lige så glade for ejeren som for mad

I første omgang præsenterede forskerne hundene i scanneren for håndtegn, som hundene forbandt med mad. Her viste scannerens billeder, at et bestemt belønningscenter lyste op i hundenes hjerner. Men hvad viser det?

At hunde er glade for mad er ikke så overraskende – men efter de første forsøg udsatte Gregory Burns også hundene for lugten af deres ejer samt fremmede menneskers lugte.

Her viste det sig, at det samme område lyste op, når hundene fik præsenteret håndtegnet for mad, som når de blev præsenteret for lugten af deres ejer. På samme måde lyste området også op, når hundene så deres ejere.

Svært at bevise følelser

Ifølge Gregory Burns er de nuværende resultater ikke nok til at kunne bevise, at hunde har følelser, men de viser derimod, at hundehjerner har meget til fælles med menneskehjerner.

Området, der lyste op hos hundene, hedder Nucleus caudatus, eller på dansk halekernen, og det eksisterer både hos mennesker og hunde. Hos mennesker forbinder man blandt andet området med positive følelser, og ifølge Gregory Burns er det mange af de samme ting, der aktiverer området hos hunde og mennesker.

»Evnen til at opleve positive følelser som kærlighed og tilknytning ville betyde, at hunde har en føleevne som kan sammenlignes med et menneskeligt barn. Og en sådan evne ville give anledning til at genoverveje, hvordan vi behandler hunde,« skriver Gregory Burns i et indlæg i The New York Times.

Hunde med rettigheder

Som det er nu, så er hunde stadig ejendom, og de har altså ikke selv noget at skulle have sagt i forhold til, hvordan de bliver behandlet. Men ifølge Gregory Burns, så kan det måske ændre sig i fremtiden.

»I to tilfælde har højesteretten i USA brugt hjerneskanninger til at konkludere, at unge kriminelle ikke kunne få livstid, fordi billederne viste, at deres hjerner endnu ikke var fuldt udviklede,« skriver Gregory Burns i New York Times.

Selvom disse domme ikke har noget med hunde at gøre, mener han alligevel, at det er et skridt i en ny retning, at man inddrager hjerneskanninger i retssager.

»Måske ser vi en dag en sag, hvor der argumenteres for en hunds rettigheder på baggrund af hjerneskanninger,« skriver han i et indlæg på The New York Times.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk