Der findes tips om, hvilken dag i ugen det er bedst at købe en billet, at afbudsrejserne i virkeligheden er udbudt af flyselskaber, og konspirationsteorier om at flyselskaberne gør brug af cookies for at hæve priserne for deres passagerer.
Men ingen af disse tre påstande er helt sande.
Studier har vist, at priser kan stige eller falde på en bestemt ugedag – dog er der ikke nogen klar konsensus om, hvilken dag det er. Priserne kan faktisk falde på et hvilket som helst tidspunkt før flyveturen – det er dog langt mere sandsynligt, at de stiger, end at de falder flere uger før afgangene.
Flyselskaberne foretrækker at vente på forretningsrejsende, der nok vil betale den fulde pris, fremfor at sælge pladsen tidligt til en prisbevidst rejsende.
Og nej, flyselskaberne bruger ikke cookies for at manipulere med priserne – deres teknologi rækker slet ikke til at kunne tilpasse systemerne til særlige kunder.
Komplekse prissystemer
Men én ting kan man sige om prissætning i flyindustrien, nemlig at flyselskaberne bruger komplekse og avancerede prissystemer.
Flyselskabets udgifter per passager er lavest, når flyet er fuldt booket, så flyselskaber har incitament for at sælge så mange pladser som muligt. Det er et kapløb med tiden for et flyselskab, og naturligvis er der ingen virksomheder, som ønsker at give et større afslag på et produkt end nødvendigt.
Så flyselskaberne står over for to modstridende mål: at maksimere indtægterne ved at have fuldt bookede fly og sælge så mange afgange til fuld pris som muligt. Det er en proces, som i industrien kaldes for udbytte eller indtægt administration.
Flyselskaber og deres tidsplaner
Således fungerer udbyttestyring. Flyselskabet har en række mulige prisniveauer – fra det dyreste med ret til fuld tilbagebetaling til de billigste med stor rabat, men ingen ret til refundering – for hvert fly eller rute (hvis vi taler om flersegment-billetter).
Industriens jargon for disse priser er ‘spande’. Så kan pladserne ses som bolde, der er fordelt i disse spande.
Den indledningsvise fordeling af disse pladser mellem prisspandene bliver bestemt ud fra tidligere data, som viser, hvor godt et bestemt fly sælger. For eksempel vil der blive udbudt færre rabatpladser på et fly i Thanksgiving-ugen end på det samme fly i tredje uge af februar.
Alt efter hvordan en afgang sælger, kan udbytteadministratorer kontrollere og tilpasse pladsfordelingen. Hvis for eksempel salget er sløvere end forventet, vil nogle pladser måske blive flyttet over i lavere prisspande – det ses som et prisfald. Som nævnt tidligere kan sådanne prisfald finde sted når som helst op til en flyafgang.
Hvorfor er der forskel på priserne hos udbyderne?
Men for det meste stiger flypriser fra omkring to til tre uger, før flyets afrejsedato.
Selvfølgelig ønsker den gennemsnitlige passager at vide, hvornår man bør købe billetter til den næste rejse. Men et andet, lige så vigtigt, spørgsmål er, hvor man skal købe billetterne.
Flyselskaber distribuerer deres udvalg på egne hjemmesider og adskillige computer-distributionssystemer, hvilket betyder, at priserne indimellem kan variere, afhængigt af hvor man kigger.
Vi er ikke helt sikre på, hvad der fremkalder dette fænomen – formentlig er forskelle i kontrakterne mellem flyselskaberne og distributionssystemet/rejsebureauerne en del af forklaringen, hvilket tyder på, at de forskellige rejsebureauer måske ikke har samme adgangsmuligheder til hele flyselskabets indhold af tilgængelige priser.
Hvornår bør du booke?
Flyselskabernes udbytteadministratorer starter med at se på flyvereservationer cirka to måneder før afgangsdatoen.
Det betyder, at det generelt ikke kan betale sig at booke mere end to måneder før afrejse: Studier viser, at flyselskaberne i begyndelsen holder de billigste prisspande tomme, og udbytteadministratorer vil måske flytte nogle af pladserne over i disse spande, hvis flyet er mindre booket end forventet et par måneder før afgang.
Mellem to måneder og omkring to til tre uger før afgang ligger priserne primært stabile med en let stigende tendens. Men der er dog, måske paradoksalt, en god chance for et prisfald i denne periode.
Vi har det med at kontrollere priser over flere dage – nogle gange op til en uge – i håb om at finde en potentielt bedre tilbud. Det betaler sig ikke altid, men nogle gange lykkes det os at spare temmelig mange penge.
To til tre uger før afgang begynder pristilbuddene at stige. Det er her forretningsrejsende begynder at booke. Selvom der stadig er en chance for prisfald, er risikoen for prisstigninger langt højere, hvis du venter til denne periode med at booke.
Det er også i denne periode, hvor du kan finde betydelige forskelle på pristilbud afhængigt af, hvor du kigger, og hvilken kontrakt de har med flyselskaberne.
Et par råd til turen
Så hvis vi booker en tur tidligere end tre uger før flyafgangen, er vi tilbøjelige til ikke at forsinke købet.
Samtidig undersøger vi tilbuddene hos forskellige rejsebureauer eller klikker direkte hen på en side, som giver os en hurtig sammenligning af priserne (som for eksempel på Kayak.com eller skyscanner.net). Eller tjekker hos flyselskabet selv.
For at besvare det spørgsmål, som vi stillede indledningsvis, er der her nogle simple råd:
- Hvis du skal rejse under en højsæson, som for eksempel Thanksgiving, er det generelt bedre ikke at udskyde køb af billet.
- Ellers kan det måske betale sig at undersøge tilbuddene noget tid, før man beslutter sig
. - Den bedste strategi for at booke i løbet af de sidste par uger, er dog ikke at udskyde købet, men at forsøge at få de bedste tilbud fra forskellige bureauer, hvilket er ret ligetil i internettets tid.
Yuriy Gorodnichenko og Volodymyr Bilotkach arbejder hverken for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.