Fædre er blide over for deres døtre, men hårde over for deres sønner

Annonce:
Fædre behandler døtre blidere end sønner allerede fra 1-2-års alderen, viser et amerikansk studie. (Foto: Shutterstock)

Sønnike får ‘tough love’ og brydekampe, mens datteren får blide vuggeviser og ømme kindkys, når det er far, der har vagt ved vuggen.

At fædre går hårdere til deres sønner, mens de går blidere til deres døtre, er lidt af en kliche.

Derfor gav Jennifer Mascaro, der er ph.d. i antropologi fra Emory University, USA, sig i kast med at undersøge, om det har nogen hold i virkeligheden, skriver washingtonpost.com.

Sammen med et forskerhold fra Emory University og University of Arizona fik hun overtalt 52 nybagte fædre med børn i 1-2 års alderende til at deltage i studiet.

Forskerne observerede således, hvordan fædrene interagerede med deres børn i 48 timer, og forskerne var særligt opmærksomme på, om der var forskel på, hvordan fædrene interagerede med drenge- og pigebørn.

Forskellene viste sig at være iøjenfaldende.

Der kunne nemlig spores et klart mønster i, at fædrene gik hårdere til deres sønner, mens de viste døtrene mere ømhed.

Annonce:

Sønnerne blev der brydet og leget vildt med, og fædrene brugte især ord som »stolt« og »vinder«, der kan forbindes med præstation, i deres interaktion med sønnerne.

Med døtrene blev der i højere grad sunget og brugt mere emotionelle, sørgmodige og analytiske ord.

»Historisk set er det en lidt ømtålelig ting at forske i,« fortæller Jennifer Mascaro til washingtonpost.com.

»Det er ikke noget, som folk tager særlig godt imod, når man spørger ind til det. Så vi er aldrig rigtig kommet godt omkring, hvordan barnets køn påvirker forældrendes væremåde.«

En anden årsag til, at det har været svært at forske i særligt fædres forhold til deres børn, er, at det er en forholdsvis ny ting, at fædre er begyndt at bruge meget tid med især deres små børn.

»Studier som disse skal ikke tages som en kritik af fædre. Det indikerer i højere grad, at fædre gør deres bedste for at klæde deres børn på til den store verden,« slutter Jennifer Mascaro over for washingtonpost.com.

fghs

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts