Dødstrusler og chikane holder kvinder fra at redigere Wikipedia-sider
13 juni 2019

Wikipedia står for mange som det fineste eksempel på internettets demokratiserende og liberale kræfter.

Nu ridser et nyt studie en smule i dette glansbillede.

Kvinder er nemlig stærkt underrepræsenteret som brugere på Wikipedia, og kvinders tilbageholdenhed skyldes - i hvert fald for nogles vedkommende - chikane.

Det konkluderer forskere fra University of Washington ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

Det er flere gange blevet påvist, at der er mærkbare kønsforskelle blandt brugerne på Wikipedia. Senest har the Wikimedia Foundation i 2018 lavet en undersøgelse, der viser, at Wikipedia-artiklerne er redigeret af 90 procent mænd.

Grafen her taler sit eget klare sprog. 90 procent af Wikipedia-siderne er redigeret af mænd. Kun 9 procent er redigeret af kvinder, og 1 procent er identificeret som 'andre'. (Grafik: Wikipedia Foundation)

LÆS OGSÅ: WikiPedia er mere korrekt end du tror

Forskerne bag det nye studie har interviewet 25 erfarne kvindelige Wikipedia-brugere for at finde ud af, hvad der gør Wikipedia så mandsdomineret.

Temaet, der går igen, handler om sikkerhed.

»Folk kan i høj grad blive chikaneret, når de redigerer indhold på Wikipedia,« fortæller en af forskerne bag, Wanda Pratt, der er professor ved University of Washington Information School, i pressemeddelelsen.

»Hvis du konstant får negativ respons for det, du gør, hvor ofte vil du så blive ved med det?« spørger Wanda Pratt.

Interviewpersonerne fortæller blandt andet, at deres redigeringer ofte bliver anfægtet, og at de til tider føler sig direkte usikre i Wikipedia-fællesskabet.

»De bliver udsat for doxing, som er en ufrivillig deling af personlige oplysninger, og hvor man kan finde dem på nettet eller rent fysisk eksempelvis på deres hjemmeadresse. Nogle af kvinderne, vi har talt med, har også fået dødstrusler,« fortæller førsteforfatteren bag studiet, Amanda Menking, der er ph.d.-studerende ved University of Washington.

LÆS OGSÅ: Derfor er de globale bidrag til Wikipedia så skævt fordelt

De interviewede kvinder fortalte også, at de tager mange forholdsregler for at sikre deres sikkerhed, når de redigerer på Wikipedia.

Forskerne bag mener, at der skal gøres mere for at skabe online-miljøer, hvor man sikrer lighed, inklusion og sikkerhed for de historisk marginaliserede grupper.

Studiet blev præsenteret ved en international konference om menneskelige faktorer i computersystemer. Det er endnu ikke publiceret nogen steder, men kan læses i sin helhed her.

I videoen her fortæller forskerne om deres studie. (Video: University of Washington)

LÆS OGSÅ: Wikipedia kan lære os at være kritiske

LÆS OGSÅ: Wikipedias opslag om videnskab saboteres af dets egne brugere

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.