Derfor får mænd højere løn end kvinder
Mænd tjener mere end kvinder, fordi mænd oftere skifter job. Det viser ny dansk forskning.

Selv om mænd og kvinder får det samme i lønforhøjelse, når de skifter job, ender kvinder med en lavere livsløn, fordi mænd oftere skifter job. (Foto: Colourbox)

Selv om mænd og kvinder får det samme i lønforhøjelse, når de skifter job, ender kvinder med en lavere livsløn, fordi mænd oftere skifter job. (Foto: Colourbox)

Kvinder og mænd får det samme i lønforhøjelse, når de skifter job. Men kvinder skifter ikke job så ofte som mænd, og derfor klatrer mændene hurtigere op ad lønstigen.

Det viser et studie lavet af forskere fra forskningscenteret ICOA ved Aarhus Universitet, Business and Social Sciences i samarbejde med forskere fra University of Hawaii.

»Mænd er simpelthen mere villige til at skifte job, enten fordi de kan se en kortsigtet gevinst i form af højere løn eller en mere langsigtet gevinst, eftersom det forbedrer deres forfremmelsesmuligheder,« forklarer lektor Anders Frederiksen fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences i en pressemeddelelse.

Resultatet bliver, at det for det meste er mænd, der høster de positive gevinster ved at skifte job i form af højere løn, hvilket er med til at øge uligheden mellem de to køn, uddyber han.

Mænd og kvinder får samme løn, når de skifter job

Fakta

Forskningen bygger på data fra Danmarks Statistik om alle virksomheder i Danmark med over 100 ansatte i perioden fra 1994 til 2005.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i ansatte, der har været i arbejde i hele denne periode.

Der er kun små - om overhovedet nogen - forskelle på de gevinster mænd og kvinder får ved at skifte job. Og 5-10 år efter, at jobskiftet har fundet sted, er der stadig kun små forskelle i lønstigningen blandt de to køn.

Forskellen ligger altså ikke her, men derimod i hvor ofte mænd og kvinder skifter job.

Forskerholdet, der består af Anders Frederiksen fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, Alexander K. Koch fra Aarhus Universitet og Timothy Halliday fra University of Hawaii, er de første til at undersøge mobiliteten mellem og inden for virksomheder i Danmark.

Projektet er støttet af Det Frie Forskningsråd, Samfund og Erhverv (FSE) med 1,25 million kroner.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk