»Der er ingen rationel måde at retfærdiggøre denne krig,« skriver russiske forskere i åbent brev
Ansvaret for, at en ny krig bryder ud i Europa, hviler ene og alene på Rusland, skriver russiske journalister og forskere.
Ukraine Rusland Putin diktator cyberangreb krig international lov ret lovgivning

En krig mod Ukraine er ‘et skridt mod ingenting’, fastslår russiske forskere og journalister i et åbent brev. (Illustration: Shutterstock) 

En krig mod Ukraine er ‘et skridt mod ingenting’, fastslår russiske forskere og journalister i et åbent brev. (Illustration: Shutterstock) 

Over 2.000 russiske forskere og videnskabsjournalister har underskrevet et åbent brev, hvor de erklærer voldsom protest mod angrebet. Brevet er publiceret på trv-science.ru og oversat til engelsk på eureporter.co.

»Ansvaret for, at en ny krig bryder ud i Europa, hviler ene og alene på Rusland,« skriver de.

»Der er ingen rationel måde at retfærdiggøre denne krig,« står der videre i brevet.

Betyder degradering af vores land

Brevets forfattere frygter og forventer store konsekvenser for forskning og udvikling i Rusland.

»Ved at udløse krig har Rusland dømt sig selv til international isolation og til en position som en pariastat. Det betyder, at vi, forskerne, ikke kan udføre vores arbejde, som vi plejer.«

De fortsætter:

»Forskning er utænkelig uden fuldt samarbejde med kolleger fra andre lande. Isolationen af Rusland betyder yderligere kulturel og teknologisk degradering af vores land - med totalt fravær af positive udsigter.«

En krig mod Ukraine er »et skridt mod ingenting«, fastslår de.

Brevet er også blevet omtalt i det norske nyhedsbureau NTB og den uafhængige netavis Khrono.

Ukraine ingen trussel

De henviser også til situationen i Donbass, den østlige region af Ukraine, som de mener ikke kan bruges som en forklaring på angrebet.

»Det er klart, at Ukraine ikke udgør en trussel mod sikkerheden i vores land. Krigen mod Ukraine er uretfærdig og rent ud sagt meningsløs.«

»Ved at udløse krig har Rusland dømt sig selv til international isolation.«

Stadig flere viser deres støtte ved at underskrive brevet på trv-science.ru.

Farligt at vise modstand

Men modstand mod russisk politik er ikke uden risiko.

Efter en række demonstrationer i Rusland i 2011 og 2012 har de russiske myndigheder haft en lang periode med hård undertrykkelse og arrestationer af meningsmodstanderne.

Tusindvis af russere demonstrerer i gaderne mod invasionen af ​​Ukraine. 

Mere end 1.800 demonstranter blev anholdt torsdag, rapporterer Norges næststørste avis, VG.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk