Danske soldater mangler uddannelse i konfliktløsning
Danske soldater bør uddannes til konfliktløsning – ellers vinder vi aldrig freden i Afghanistan. Det mener en dansk konfliktforsker, der samtidig efterlyser en ny slags diplomater, som tør gå ind, mens der stadig skydes. Forsvaret har ingen kommentarer og afviser forskerens som utroværdig

De danske soldater skal lære at bruge både ord og gevær som våben(Foto:HOK.dk )

De danske soldater skal lære at bruge både ord og gevær som våben(Foto:HOK.dk )

»De unge mennesker, vi sender af sted, er hovedsagelig uddannet til krig - ikke til at løse konflikter. Vi slår, efter forsvarets egne beregninger, en afghaner ihjel om dagen. For hver af dem er der mindst 10 i hans familie, der bærer oplevelsen videre. Er det en god fredsoperation?«, spørger Claus Kold med stort engagement i stemmen.

Vi beder dem om at føre krig

Claus Kold har en ph.d.-grad i militærsociologi og er forsker ved Center for Konfliktløsning. Han mener, at det danske forsvar hænger fast i en forældet og forkert opfattelse af de internationale konflikter, Danmark er involveret i. Og det går ud over soldaternes muligheder for at løse de missioner de bliver kastet ud i, forklarer den danske konfliktekspert.

»Vi sender folk ud for at skabe fred, men med de instrumenter vi giver dem, beder vi dem om at føre krig,« siger han.

Den danske forsker understreger gang på gang vigtigheden af de signaler, de militære symboler sender til både lokalbefolkningen og til soldaterne selv.

Så kan man ikke tale fred med hinanden

»Når vi giver en mand en militær uniform og et våben og placerer ham i en kampvogn, så er det da logisk, at både soldaten, og den afghaner der ser ham rulle ind i landsbyen, vil tænke: vi er i krig«, forklarer Claus Kold, og pointerer, at »så kan man altså ikke tale fred med hinanden.«

Fakta

VIDSTE DU

Claus Kold har været ansat på Forsvarsakademiet og har undervist i konfliktløsning på politiskolen

At en soldat den ene dag skal patruljere i landsbyen og skyde efter mistænkte talebanere på marken, og den næste dag bygge en skole i byen, er uholdbart for begge parter, mener han.

Forsvaret mangler viden

»Vi er nødt til at udvikle en helt anden organisationsform og nogle andre begreber om hvad det er vi involverer os i. Forsvaret mangler viden og kyndighed i konfliktforståelse. En soldat skal kunne identificere de konflikttyper og eskalationsniveauer han møder, og ændre sin opførsel, uniform og udstyr derefter,« mener Claus Kold.

Også Karsten Møller, tidligere chef for Forsvarsakademiet, har efter sin afgang sidste år, gjort opmærksom på at soldaterne mangler uddannelse i netop konfliktløsning.

Claus Kold er Ph.d., militærsociolog og forsker ved Center for Konfliktløsning(Foto:turningpoint.dk )


Vi lægger våbnene fra os

Claus Kold anerkender, at det danske forsvar forsøger at tilpasse sig de nye konflikter.

»De arbejder med at lægge våbnene fra sig i bestemte situationer. Men forståelsen af at konflikter er forskellige i forskellige kulturer, at de udtrykkes forskelligt, og at der reageres og handles forskelligt, det er ikke indarbejdet som en rød tråd i de fredsskabende operationer. Hvilket forsvarets egne forskere i Dansk Institut for Militære Studier i øvrigt selv påpeger,« siger Claus Kold og fortsætter: "

»Modstanden er i virkeligheden nøglen til løsningen af konflikterne, men det kræver, at vi søger at forstå og lytte - ikke at vi skyder på afstand.«

Det Danske Styrker i i Afghanistan arbejder bl.a. med at genopbygge skoler - dog stadig i militæruniform(Foto:HOK.dk )


Ord er ikke vores bord

Krig er basalt set en udveksling af synspunkter med våben, forklarer han. Men det kan nogle gange gøres med ord, hvis man har forståelse for at afkode den konflikt man træder ind i - og er villig til at løbe en risiko for at blive skudt, understreger konfliktforskeren. Men det er ikke nemt at omsætte ønsket om nye konfliktløsningsmetoder til praksis, forstår man på ham:

»Når man spørger forsvaret om muligheden for at løse konflikter med ord i stedet for våben, lyder svaret: 'det er ikke vores bord',« forklarer Claus Kold. Han mener, at netop denne form for forståelse forhindrer, at der bliver udviklet bedre løsninger på de aktuelle konflikter.

Vi skulle have invaderet Darfur

Claus Kold understreger, at selvom han forsker i konfliktløsning, er han ikke imod fredsoperationer slet og ret: »Det internationale samfund burde have grebet militært ind i Darfurkonflikten i Sudan,« mener han. »Vi skulle have stoppet volden, have trukket vores våben ud med det samme og så sendt en slags 'barfods'-diplomater ind. Altså den slags diplomater der ikke er bange for at gå ind i en konflikt, hvor der skal skydes.«

Skift uniform og farve

Hvis overgangen fra militær indgriben til fredarbejdet skal fungere, er det nødvendigt at lave radikale ændringer i de signaler man som fredsskaber sender til parterne, fastholder konfliktforskeren: «Man må enten skifte uniform, farve eller endnu bedre: skifte personerne ud - så får både lokalbefolkningen og soldaterne/diplomaterne et klart billede af, hvem der gør hvad, og hvorfor de er der.«

Forsvaret mangler viden og kyndighed i konfliktforståelse.

Claus Kold

Fred er ikke krig

En del af problemet er, at forsvaret forstår fredsoperationer som krig - fordi det er hvad organisationen er skabt til. »Fredsoperationer defineres i dag kun som det de ikke er - nemlig "Operations short of War ."

De defineres ikke positivt, med meningsfyldte beskrivelser af, hvad man - FN - egentligt vil opnå og hvordan,« siger Claus Kold, og peger på at fredsoperationerne mangler deres egen artikel i FN's charter. Og at de af samme grund kaldes for paragraf 6½ operationer., som er en temmelig uklar kombination af paragraffen om konfliktløsning (§ 6) og paragraffen om nationalt selvforsvar med militære midler (§ 7).

Højere succesrate?

Hvis vi fremover gjorde et bedre arbejde med at forstå de konflikter vi begav os ind i, og derefter forsøgte at løse dem med alle de midler konfliktforskningen tilbyder, frem for at hive det militære isenkram hver gang, ville vi måske have en højere succesrate i vores fredsskabende missioner, insisterer forskeren.

Hvem har sagt det?

Det har han sagt 20 gange før, og desuden kan enhver kalde sig militærsociolog

Presseofficer Hans Vedholm, Hærens Operative Kommando

Videnskab.dk har forsøgt at få en kommentar fra Forsvaret om dets holdning til og erfaring med uddannelse i konfliktløsning. Forsvarskommandoen henviser til Hærens Operative Kommando, hvor man imidlertid ikke ønsker at udtale sig.

«Det vil jeg overhovedet ikke kommentere,« siger presseofficer Hans Vedholm. Adspurgt om konklusionerne af Claus Kolds forskning spørger han dog: «Hvem har sagt det?« Pressevagten kender tydeligvis den danske konfliktforsker: »Det har han sagt 20 gange før, og desuden kan enhver kalde sig militærsociolog,» lyder den umiddelbare kommentar herefter. Forelagt den endelige artikel, er presseofficerens eneste, skriftlige kommentar: Lad du bare alt det sludder fra Claus Kold stå som det, det er.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk