Arkæologer finder graven til formodet angelsaksisk krigsherre - giver ny viden om magtbalancen
krigsherrens skelet middelalder angelsaktisk

Det store brød af en middelaldermand er blevet begravet alene. Det får bl.a. arkæologerne bag undersøgelsen af skelettet til at tænke, der har været tale om en krigsherre. (Foto: University of Reading)

Det store brød af en middelaldermand er blevet begravet alene. Det får bl.a. arkæologerne bag undersøgelsen af skelettet til at tænke, der har været tale om en krigsherre. (Foto: University of Reading)

Kilde: 
06 oktober 2020

En mands skelet er fundet nær floden Thames i Berkshire, England. Omkring ham ligger pyntegenstande, spyd og et sværd, der stadig hviler i skeden.

Mandens skelet tyder på, at han har været muskuløs, og med sine 1,80 meter har han tilmed været et godt stykke højere end gennemsnittet for sin tid under den tidlige, europæiske middelalder i år 600. 

Europæisk middelalder vs. dansk middelalder

Måske tænker du, at det var da lige lovlig groft med en middelaldermand fra 600-tallet.

Men den er god nok. 

Den europæiske middelalder strækker sig nemlig fra cirka 400 til 1400-tallet, mens den danske var kortere og løb fra 1000-1536.

Du kan læse om, hvad det skyldes i Videnskab.dks artikel Hvorfor er den danske middelalder anderledes end den europæiske?

»At være macho under denne her periode… Det var en stor del af folks liv,« siger professor Gabor Thomas, der er specialist i tidlig-middelalder-arkæologi ved University of Reading, til The Guardian.

Med andre ord har manden med al sandsynlighed været noget af et krigerbrød. Forskerne bag analysen af graven, der blev fundet i august, mener tilmed, han kunne være en vaskeægte krigsherre.  

Det skyldes, at Marlow-krigsherrens, som han kaldes, grav var fyldt med kostbare gaver, og at graven er anbragt på en bakkehøj, der så udover floden Thames.

»Han er positioneret på en måde, så han ser ud over det territorium,« siger Thomas til The Guardian.

Graven fortæller også nyt om magtbalancen og det engelske samfund tilbage i 600-tallet. Man ved, at to konkurrerende kongedømmer kæmpede om området omkring Berkshire.

Fundet af den formodede krigsherre tyder nu på, at der har været en stærk stammemagt der, inden landet blev et grænseland mellem seks engelske kongedømmer i de angelsaktiske århundreder fra 600 til 1100-tallet.

krigsherrens sværd

Mandens sværd og den tilhørende skede. Sværdets store størrelse fik først forskerne til at formode, at der kunne være tale om en pyntegenstand, men krigerens massive figur er muskuløs nok til, at våbnet kunne bruges i kamp. (Foto: University of Reading)

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.