Professor og arkæolog Mette Løvschal bliver hædret med en fornem pris for sin forskning om forhistoriske landskaber, der kan bruges til at belyse klimaudfordringer.
Hun er årets modtager af Dronningens Videnskabspris 2023, som bliver overrakt 30. maj af Dronning Margrethe til en særlig ceremoni.
Det afslører Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i en pressemeddelelse.
\ Om Dronning Margrethe II’s Videnskabspris
Dronningens Videnskabspris er på 100.000 kroner og overrækkes hvert år til én særlig dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab.
Prisen blev første gang uddelt i 2015, og overrækkes af Hendes Majestæt Dronningen.
Mette Løvschal har dedikeret sit forskningsarbejde til at skabe indsigt i, hvordan kulturlandskaber siden istiden og frem til i dag er opstået og har udviklet sig.
»Det er en meget stor ære og glæde at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris, også fordi man med prisen samtidig anerkender vigtigheden af arkæologien, kulturarven og vores fælles erfaringsgrund,« siger Mette Løvschal, professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og ledende forskningsudvikler ved Moesgaard Museum, i pressemeddelelsen.
Gennem tværvidenskabelig forskning har hun skabt viden, der kan kaste lys over klimakrisen, vi står overfor i dag. Og det er blot en af flere grunde til, at hun hædres med Dronningens Videnskabspris 2023.
»Mette Løvschals forskning giver os en ny forståelse af, hvordan bondestenalderens mennesker for 5.000 år siden skabte det landskab, vi lever i i dag. De fældede skove, opdyrkede jorden og lod deres dyr græsse, og derved blev heden til nye kulturlandskaber, som gav en mængde ressourcer gennem tiden. Den ganske fundamentale ændring i landskabet fik betydning for vores liv og organisering, og for hele biodiversiteten,« forklarer præsident for Videnskabernes Selskab, Marie Louise Nosch, som er en del af Selskabets præsidium, der uddeler prisen, i pressemeddelelsen.
»En anden tungtvejende grund er Mette Løvschals unikke inddragelse af perspektiver fra forskellige videnskaber, som omfatter både landskabsarkæologi, socialantropologi og humanøkologi,« uddyber hun.
Vil du blive klogere på et område af Mette Løvschals forskning, kan du springe ind på artiklen Hvorfor er hegn så provokerende?, som Videnskab.dk udgav i 2022.
smb