Ane Halsboe-Jørgensen er ny uddannelses- og forskningsminister
Den nye regering vil øge midlerne til grøn forskning, styrke uddannelserne og standse besparelser.

Den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er valgt ind i Nordjyllands Storkreds. (Foto: Folketinget/ Steen Brogaard) 

Den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er valgt ind i Nordjyllands Storkreds. (Foto: Folketinget/ Steen Brogaard) 

Tidligere børneordfører for Socialdemokratiet Ane Halsboe-Jørgensen er udnævnt til ny uddannelses- og forskningsminister.

»Tidligere i dag sagde statsminister Mette Frederiksen til mig, at det her hus bliver afgørende for at nå de grønne løsninger og lave månelandinger (i overført betydning - tidligere forskningsminister Tommy Ahlers (V) havde kort inden rådet hende til at 'sigte efter Månen', red.),« sagde hun i en kort tale ved ministeroverdragelsen og fortsatte:

»Vi skal styrke vores uddannelser, de unge skal kunne vælge om, og vi skal stoppe besparelserne og fjerne uddannelsesloftet.«

Ane Halsboe-Jørgensen er 36 år og født i Fjerritslev. I 2011 blev hun valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

På Christiansborg er hun medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppes ledelse og har desuden varetaget mange forskellige poster, som du kan se i boksen nederst i artiklen. 

Hun er uddannet som sproglig student fra Fjerritslev Gymnasium og cand.scient.pol fra Københavns Universitet.

Før hun blev valgt ind, arbejdede hun som konsulent ved LO fra 2009-2011.

Mindst én procent af BNP til forskning

David Dreyer Lassen, der er formand for Danmarks Frie Forskningsfond og professor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet, ser frem til samarbejdet med den nye minister.

»Dansk forskning klarer sig virkelig godt internationalt. Det glæder vi os til at samarbejde om at fastholde og udbygge,« siger han.

Han glæder sig især over én bestemt formulering i det nye aftalepapir fra regeringen og støttepartierne. Her skriver de, at den kommende regering vil  »...styrke forskningen, værne om forskningsfriheden og sigte mod Barcelona-målet, så de offentlige investeringer i forskning er mindst én procent af BNP.«

»Formelt set ligger vi på én procent i dag. Men det er nok nærmere lige i underkanten. Det kræver nemlig lidt talgymnastik at sige, vi ligger på en reel procent af BNP. Det har beregninger fra Dansk Industri og Novo Nordisk Fonden vist, og dem støtter vi os op ad,« siger David Dreyer Lassen og tilføjer:

»Den ene procent var oprindeligt tænkt som et minimumsmål, men er gået hen og blevet et loft. Vi håber, at den her formulering betyder, at den ene procent kan komme til at være et minimum fremover,« siger han. 

Derudover skriver regeringen og støttepartierne, at de vil øge midlerne til grøn forskning.

Artiklen er oprindeligt publiceret 27. juni kl. 11.00, og den er opdateret med de førstnævnte citater fra ministeroverdragelsen kl. 16.45.

LÆS OGSÅ: Her er opskriften på en dansk Nobelpris

LÆS OGSÅ: Hvad får man for en forskningsmillion?

LÆS OGSÅ: Få lande bruger flere penge på forskning end Danmark

Ane Halsboe-Jørgensens poster i Folketinget

Fra 2016 til nu:

  • Formand for udenrigsudvalget
  • Medlem af Social- og Indenrigsudvalget
  • Medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget

Fra 2014 til nu:

  • Finansudvalget

Fra 2011 til 2015:

  • Beskæftigelsesudvalget
  • Skatteudvalget
  • Udenrigsudvalget - Formand fra 2015
  • Næstformand for den danske delegation til OSCE’s Parlamentariske Forsamling
  • Stedfortræder i Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse

Hun har også tidligere været medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, Energi- og Forsynings- og Klimaudvalget samt Udenrigspolitisk Nævn.

(Kilde: Folketinget)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk