Den 12. maj ramte et kraftigt jordskælv Kinas Sichuan-provins. Jordskælvet, der havde en styrke på 7,9 på Richterskalaen, lage hele byer i grus og de kinesiske myndigheder skønner, at det har slået op mod 50.000 mennesker ihjel.
Mange liv og bygninger kunne imidlertid være blevet reddet, hvis bygningerne havde levet op til myndighedernes skrappe krav til jordskælvssikring, udtaler flere eksperter til LifeScience.com. De understreger, at ødelæggelserne og antallet af dræbte have været betydeligt mindre, hvis et jordskælv af samme styrke havde ramt i USA.
De amerikanske myndigheder stiller nemlig skrappe krav til jordskælvssikring af bygningerne, som bygherrerne overholder til punkt og prikke. I Kina bliver der stillet tilsvarende krav fra myndighedernes side – men problemet er, at mange af bygningerne blev bygget før 1976, hvor bygherrerne ignorerede jordskælvsrisikoen for at spare penge.
Ville ikke kunne ske i USA Konsekvensen er, at en stor del af de kinesiske bygninger ikke er rustet til at kunne klare jordskælv af den kaliber – og det er en af hovedårsagerne til, at man nu ser de voldsomme ødelæggelser, mener eksperterne.
»Du ville aldrig kunne se ødelæggelser af dette omfang i USA, fordi stort set alle bygninger her overholder de høje sikringskrav,« siger professor i miljø-ingeniørvidenskab Reginald DesRoches ved Universitetet Georgia Tech til LifeScience.com
Jordskælv er hovedårsagen til, at bygninger kollapser, og derfor er det vigtigt, at bygningerne bliver sikret imod det – også de bygninger, der blev opført før 1976, siger han.
Jordskælvs-sikring blev sparret væk Den gængse måde at gøre det på er ved at lægge fjedre af stål ind i bygningens cement eller mursten. Fjedrene sørger for, at bygningen bedre kan vibrere og følge med rystelserne, og dermed undgår man at bygningerne ikke kollapser.
»Stålet gør hele bygningen meget mere smidig og fleksibel – det gør bygningen i stand til at vibrere i takt med jordskælvet. Alle bygninger i jordskælvsområder burde blive bygget på den måde, og faktisk kræver de kinesiske myndighederne det også af bygherrerne,« siger DesRoches til LifeScience.
Problemet er, at det først var i 1976, hvor et voldsomt jordskælv ramte landet, at de kinesiske myndigheder helt præcist definerede, hvad der skulle til for at jordskælvssikre huse. Alle de huse, der blev bygget før den tid er altså ikke jordskælvssikret. Det var i høj grad op til bygherrernes egen samvittighed at sørge for at sikre husene, og konsekvensen var, at sikringen for det meste blev sparet væk.
»Jordskælvet skete ude på landet, hvor mange huse bare er blevet bygget, de er ikke blevet designet. De overholder ikke de ellers meget strenge kinesiske bygningesrelementer,« siger lektor i geofysik Swaminathan Krishnan ved Caltec.
Eksperterne håber nu på, at de voldsomme ødelæggelser vil få de kinesiske myndigheder til at sørge for, at også huse, der er bygget før 1976, bliver sikret.