Tre ud af fire par i fertilitetsbehandling får barn inden for fem år
Nyt stort dansk studie viser, hvor store chancerne er for at få et barn under et fertilitetsbehandlingsforløb. Det betaler sig ikke at vente for længe med at komme i gang, advarer forsker.
gravid, fertilitetsbehandling, kunstig befrugtning

Tre ud af fire par, som går til en fertilitetsklinik for at blive gravide, ender med at få et barn med hjem inden for fem år. Kvindens alder er dog meget vigtig for, om det lykkes. (Foto: Shutterstock)

Tre ud af fire par, som går til en fertilitetsklinik for at blive gravide, ender med at få et barn med hjem inden for fem år. Kvindens alder er dog meget vigtig for, om det lykkes. (Foto: Shutterstock)

Par, der begynder et fertilitetsbehandlingsforløb, har ofte to altovervejende spørgsmål: 'Hvad er vores chancer for at få et barn?' og 'Hvor lang tid kommer der til at gå?

Svaret på de spørgsmål kommer et nyt dansk studie med.

I en undersøgelse af 20.000 par i fertilitetsbehandling mellem 2007 og 2010 viser forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, at tre ud af fire par i fertilitetsbehandling har fået et barn inden for fem år.

57 procent har allerede fået et barn inden for to år.

LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Med den nye undersøgelse i hånden kan læger bedre rådgive de enkelte par om netop deres chancer for at få et barn. Det fortæller hovedforfatteren bag det nye studie.

»Traditionelt set har man i fertilitetsbehandlinger gjort succesrater op i behandlingsforsøg, men det siger ikke så meget om de langsigtede chancer for at få et barn. De tal har vi skaffet ved at hente data fra nationale registre, så vi ikke bare får den samlede chance for at få et barn efter behandling, men også hvad chancerne er for at få et barn ved naturlig befrugtning for alle par, der har været i fertilitetsbehandling,« fortæller læge og ph.d.-studerende Sara Sofia Malchau fra Institut for Obstetrik og Gynækologi ved Hvidovre Hospital, Københavns Universitet.

De nye forskningsresultater er netop offentliggjort på en fertilitetskonference i Helsinki.

Læge: Bekræfter det, vi vidste i forvejen

Speciallæge og klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg i København, Ursula Bentin-Ley, har læst de nye resultater. Hun fortæller, at de bekræfter de ting, som man godt vidste i forvejen.

Om undersøgelsen

I undersøgelsen har forskerne indhentet data for 20.000 danske par i fertilitetsbehandling mellem år 2007 og 2010. Kun par, der ikke brugte sæd- eller ægdonorer blev medtaget i undersøgelsen.

Forskerne fulgte op på de danske par efter henholdsvis to, tre og fem år. 20.000 par blev fulgt i to år, 14.500 par blev fuldt i tre år, mens 5.000 par blev fulgt i fem år.

I undersøgelsen skelnede forskerne ikke mellem, om undfangelserne skete ved hjælp af fertilitetsbehandlingen, eller om de skete naturligt. De så blot på, om de undersøgte par fik børn eller ej.

»Vi har altid vidst, at cirka tre fjerdedele af dem, som besøger os, ender med at få et barn med hjem, så det er ikke som sådan en nyhed. Studiet bekræfter også det allervigtigste i forbindelse med graviditet – nemlig kvindens alder. Her er det altså meget nemmere at blive gravid, hvis man er kvinde under 35 år, end hvis man er kvinde over 40 år,« siger Ursula Bentin-Ley.

Klinikchefen fortæller også, at det i øjeblikket er sådan, at Sundhedsstyrelsen pålægger fertilitetsklinikker at rådgive ud fra deres egne resultater, og så længe det er Sundhedsstyrelsens krav, følger de dem.

»Men det er da meget rart også at kunne sige til patienterne, hvordan det ser ud på landsplan og at kunne give sandsynligheder for at blive gravid ud fra alder. Og så er jeg helt enig i, at vi på nogle måder opgør succesrater på en gammeldags måde. Her burde man i stedet se på kvindens samlede chancer for at blive gravid frem for at se på succesrater per æg-opsætning, som man gør i dag,« forklarer Ursula Bentin-Ley.

LÆS OGSÅ: Barnløse par lever kortere

Skal benyttes i rådgivning af barnløse

I det nye studie har forskerne samlet data, som fertilitetsklinikker kan benytte i deres rådgivning af behandlingssøgende par.

Disse data er hentet i nationale registre og viser meget præcist chancerne for, at par i fertilitetsbehandling får et barn.

Gravid fertilitet fertilitetsbehandling pregnant

Studiet viser, at chancen for at blive gravid af fertilitetsbehandling er forbundet med kvindens alder. Selvom det måske ikke er ny viden, er det alligevel vigtigt for den data-understøttede rådgivning ude i de danske klinikker. (Foto: Shutterstock)

Eksempelvis viser tallene, at kvinder, som begynder en behandling, inden de fylder 35 år, har 80 procent chance for at få et barn indenfor fem år. Dette tal falder til 60 procent for kvinder mellem 35 og 40 år og er kun 26 procent for kvinder over 40 år.

»Folk ved måske godt, at chancerne for at få et barn falder dramatisk med alderen. Det gælder ikke bare naturlig undfangelse, men det gælder også ved kunstig befrugtning. Den slags data-understøttet rådgivning er godt for læger at kunne give kvinder og par ude på fertilitetsklinikkerne. Man skal være klar over, at kvindens alder er den allervigtigste faktor for at have succes med at blive gravid på enten den ene eller den anden måde,« siger Sara Sofia Malchau, der dog også pointerer, at dette bestemt ikke er ny viden.

LÆS OGSÅ: Astma gør det sværere at blive gravid

Så store er chancerne

I undersøgelsen har forskerne også kigget på succesrater for de to hovedtyper af fertilitetsbehandling: Inseminering og reagensglasbefrugtning.

Her viser undersøgelsen blandt andet, hvordan chancen for at blive gravid falder med alderen for de enkelte typer behandling.

  • Kvinder under 35 har således 65 procent chance for at blive gravide inden for 2 år, såfremt de bliver insemineret. Tilsvarende er tallet 60 procent for reagensglasbefrugtning.
     
  • For kvinder mellem 35 og 40 år er tallene faldet til henholdsvis 50 og 45 procent, mens de for kvinder over 40 år er helt nede på 26 og 21 procent.

Tallene inkluderer både undfangelser ved hjælp af fertilitetsbehandlingen og børn, der er blevet lavet på den naturlige måde af par i behandling.

»Vi har tilsvarende tal for succesrater efter tre og fem år, og dem kan læger bruge til at rådgive og afstemme forventninger i forhold til behandlingstype og kvindens alder ved påbegyndt behandling. På den måde kan de sige, hvad parrenes chancer er for at blive gravide inden for bestemte tidsrum,« forklarer Sara Sofia Malchau.

Rygning og højt BMI nedsætter chance for graviditet

Andre parametre end alder har også en effekt på chancerne for succes med en fertilitetsbehandling, viser de nye resultater.

Ikke overraskende er det de samme faktorer, som spiller ind i chancerne for succes med befrugtning på den naturlige måde.

Således har kvinder med et BMI over 30 en nedsat chance for at blive gravide ved hjælp af en fertilitetsbehandling, og det samme gælder kvinder, der ryger.

»Man kan bruge de her data på mange måder i rådgivningen. Kvindens alder er den vigtigste faktor, som påvirker chancerne for succes, og det er vigtigt at overveje, hvis et par gerne vil have mere end ét barn. De her data kan bruges til rådgivning af par, som kommer til sin første behandling, og som ikke skal behandles med donerede æg eller sæd, hvor det er muligt at give dem en langsigtet og individuel prognose ud fra deres alder, infertilitetsdiagnose og så videre,« forklarer Sara Sofia Malchau.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk