Tennis- og badmintonspillere lever længere
Ketsjersport kan formentlig give dig flere leveår. Det viser nyt, omfattende studie, som kaldes »solidt og vigtigt« af dansk motionsforsker.
Tennis badminton ketchersport levealder forlænge livet sundhed

Caroline Wozniacki har grund til at juble ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Caroline Wozniacki har grund til at juble ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Grib ketsjeren, hvis du vil leve længere. Det er beskeden fra et internationalt forskerhold, hvis nye resultater viser, at sportsgrenene badminton, tennis og squash forlænger dit liv mest i forhold til blandt andet cykling, løb og fodbold.

Sammenlignet med en befolkningsgruppe, der ikke dyrkede nogen sport, havde udøverne af ketsjersport således 47 procent lavere risiko for at dø, set over en 14-årig periode. Mennesker, der jævnligt cyklede, havde en 15 procent lavere dødsrisiko.

Resultaterne er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Sports Medicine.

Ikke ligegyldigt, hvilken sport du dyrker

Forfatterne bag studiet siger selv følgende om betydningen:

»Vores studie indikerer, at det ikke kun er hvor meget og hvor ofte, du dyrker sport, der er afgørende, men også hvilken type sport, du dyrker,« siger hovedforfatteren på studiet lektor Emmanuel Stamatakis fra University of Sydney i en pressemeddelelse.

Det budskab vinder genlyd hos den danske motionsforsker og professor i Sport og Sundhed Peter Krustrup fra Syddansk Universitet. Han har læst, men ikke deltaget i studiet.

»Artiklen har et meget stærkt hovedbudskab. Studiet viser tydeligt, at sportsudøvelse, både udholdenhedssport og intervalsport, har en reel konsekvens for folkesundheden i form af en markant nedsat dødelighed,« siger han.

Tennis badminton ketchersport levealder forlænge livet sundhed

Selvom studiet fokuserer på ketchersportens positive effekter på sundheden, viser studiet, at alle sportsgrene giver en markant nedsat dødelighed. (Foto: Shutterstock)

Ketsjersport virker bedst

Konklusionen er baseret på et studie, der har fulgt overlevelsen hos 80.000 briter i alderen 30-98 år fra 1994 til 2008 og derefter sammenholdt informationer om dødstidspunkt og -årsag med, hvilken sportsgren personerne dyrkede regelmæssigt.

I alt sammenlignede forskerne virkningen af seks forskellige sportsgrene:

  1. cykling
  2. svømning
  3. aerobic
  4. fodbold
  5. løb
  6. ketsjersport i form af tennis, badminton og squash

Herunder kan du se, præcis hvor meget dødsrisikoen i perioden faldt for udøverne af de enkelte sportsgrene:

  • Ketsjersport = 47 procent
  • Svømning = 28 procent
  • Aerobic = 27 procent
  • Cykling = 15 procent

For løb og fodbold kunne forskerne dog ikke se nogen statistisk signifikant forskel på, om personerne i de pågældende grupper levede længere end dem, der ikke dyrkede sport.

Manglende effekt skal ikke overfortolkes

Netop det faktum, at løb og fodbold ikke gav en klar effekt, bruger forfatterne selv en del energi på at forklare i den videnskabelige artikel.

Her skriver forfatterne, at grupperne med fodboldspillere og løbere var for små i forhold til dem, de blev sammenlignet med, til at give et statistisk signifikant resultat, selvom forskerne rent faktisk målte en lavere dødelighed på 13 og 22 procent for henholdsvis løb og fodbold.  

Siden gruppen på de 80.000 mennesker bestod af frivillige fra en generel sundhedsdatabase fra både England og Skotland, var det ikke muligt for forskerne at ændre antallet af mennesker, der dyrkede de forskellige sportsgrene - de kunne blot måle på effekten, af dem der gjorde.

En pointe som Peter Krustrup også fremhæver efter at have læst studiet:

»Sidste år konkluderede den samme forfattergruppe i en stor metaanalyse, at der blandt alle sportsgrene er stærkest evidens for, at løb og fodbold er sundt. I det nye studie var der ikke særligy mange fodboldspillere, og tre tidligere studier har vist, at løb reducerer dødeligheden. Derfor gør forfatterne klogt i at fokusere på deres fund om, at ketsjersport, svømning og aerobics nedsætter dødeligheden,« siger han.

Tennis badminton ketchersport levealder forlænge livet sundhed

Det nye studie bygger på data om levealder og foretrukken sport blandt 80.000 briter i alderen 30-98 år, målt i årene 1994 til 2008. (Foto: Shutterstock)

Alle sportsgrene gavner levealderen

Derfor betyder resultaterne ikke, at man skal droppe fodbold eller løb, hvis det er den type sport, man bedst kan lide, påpeger Peter Krustrup. 

»De seneste 10 års forskning viser, at regelmæssig fodbold og løb effektivt forbedrer både metabolsk sundhed og hjertesundhed. Badminton og squash er intens intervalsport ligesom fodbold, og svømning er udholdenhedstræning ligesom løb, så det giver god mening, at disse sportsgrene også virker.«

»Som jeg ser det, er hovedkonklusionen på studiet, at sport har en markant positiv effekt på levealderen og folkesundheden, mens studiet ikke er stærkt nok til at konkludere, hvilken sportsgren der er bedst,« siger han.

Sport er medicin

Studiet kan ifølge Peter Krustrup styrke opfattelsen indenfor motionsforskning af, at sport er medicin og kan bidrage til at forbedre folkesundheden og forlænge levealderen.

Derfor giver det god mening, at DIF og DGI er gået sammen om visionen 'Bevæg dig for livet', som skal gøre flere danskere sportsaktive, både i og udenfor idrætsforeningerne.

Studiets forfattere fremhæver også selv, at resultaterne forhåbentlig kan indgå i en større sammenhæng, der kan styrke idrættens rolle i samfundet på et overordnet plan:

»Vores observationer kan forhåbentlig, sammen med den eksisterende viden, underbygge, at sportsverdenen sammen med andre sektorer kan designe og implementere effektive sundhedsfremmende træningsprogrammer og fysisk aktivitet generelt,« fremhæver hovedforfatter Emmanuel Stamatakis.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk