Syge HPV-vaccinerede piger var oftere på hospitalet, før de fik vaccinen

Annonce:

Allerede før de blev HPV-vaccineret, var de piger, der blev henvist til landets fem HPV-centre oftere på hospitalet.

Det viser et nyt registerstudie fra Aarhus Universitet ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

»Der er ingen tvivl om, at de henviste piger er syge. Vi har dog fundet, at en del af dem hyppigere var på hospitalet allerede før, de fik vaccinen,« siger Lene Wulff Krogsgaard, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og hovedforfatter bag studiet, der netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

LÆS OGSÅ: Studie frikender HPV-vaccinen for en række bivirkninger

Lene Wulff Krogsgaard forklarer, at pigerne, der senere blev henvist til et HPV-center, desuden kom på hospitalet med flere forskellige diagnoser, end de vaccinerede piger, der ikke blev henvist.

»Det kan indikere, at henviste piger i højere grad har haft symptomer, som det har været svært at finde en entydig årsag til. Alternativt kan de have haft flere forskellige tilstande, som skulle behandles. De skilte sig altså ud, før de fik vaccinen,« siger Lene Wulff Krogsgaard i pressemeddelelsen.

Annonce:

Et andet interessant fund er ifølge forskerne, at nogle af pigernes diagnoser harmonerer med de mest udbredte rapporterede bivirkninger efter HPV-vaccinen – blandt andet hovedpine, uspecifikke muskelsygdomme og mave-tarm problemer.

LÆS OGSÅ: Opsamling: Det fortæller forskningen om HPV-vaccinen

Det nye forskningsresultat bygger på data fra 1.496 kvinder, som i 2015 var henvist til et af regionernes fem HPV-centre.

80 procent af de henviste havde i årene op til vaccinen haft kontakt til et hospital mindst en gang, og 24 procent seks eller endnu flere gange.

Kontrolgruppen bestod af 7.480 jævnaldrende vaccinerede piger, som ikke var blevet henvist til et HPV-center. Blandt dem havde 65 procent kontakt med et hospital mindst en gang, og 12 procent havde seks eller flere kontakter med hospitalet.

Det nye studie bekræfter tidligere forskning på området.

Forskning fra Statens Serum Institut har vist samme billede, og Aarhus Universitet har i et andet studie baseret på samme studiepopulation vist, at piger henvist til HPV center, oftere havde været i psykiatrisk behandling forud for vaccinen end piger, der ikke var henvist.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Så let er det at undgå bivirkninger ved HPV-vaccinen

LÆS OGSÅ: Beskytter HPV-vaccinen mod kræft eller ej?

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts