Sutteflaske kan give overvægt
Børn, som drikker af sutteflaske i toårsalderen, har en øget risiko for at være overvægtige fire år senere.

Holder et barn fast i sutteflasken for længe, risikerer det at udvikle overvægt. (Foto: Colourbox)

Holder et barn fast i sutteflasken for længe, risikerer det at udvikle overvægt. (Foto: Colourbox)

Sutteflasken kan være svær at skille sig af med.

Men et nyt amerikansk studie vil måske få forældre til at give deres barn en afvænningskur i fødselsdagsgave, når barnet fylder ét år.

Børn, der ved toårsalderen har sutteflasken som deres primære drikkeredskab, har nemlig en 30 procent højere risiko for at være overvægtig, når de er fem et halvt.

Forskerne bruger formuleringen 'prolonged bottle use' om børn, der får sutteflaske i længere tid end anbefalet, hvilket nogenlunde kan oversættes til forlænget flaskebrug.

Betegnelsen omfatter to-årige, som bruger sutteflaske frem for en tudekop eller en almindelig kop, samt dem, der får en sutteflaske med i seng, når de skal sove.

Af de næsten 7000 børn i undersøgelsen faldt cirka hver fjerde ind under denne kategori.

Tre og et halvt år senere var 23 procent af disse overvægtige. Blandt de børn, som ikke bruge sutteflaske, var der kun 16 procent overvægtige.

Selv efter at have korrigeret for andre forhold, som man ved, kan føre til overvægt hos børn, fandt forskerne stadig en tydelig sammenhæng.

»Børn, som stadig brugte sutteflaske, når de var 24 måneder gamle, havde 30 procent højere risiko for at være overvægtige som fem et halvt-årige, selv om vi tager hensyn til andre faktorer som moderens vægt, barnets fødselsvægt, samt hvordan de blev madet som spædbørn,« siger Robert Whitaker i en pressemeddelelse.

Han er professor ved Temple University i Philadelphia og en af forskerne bag studiet, som publiceres i tidsskriftet Journal of Pediatrics.

Børnene får for mange kalorier

Forskerne mener, at forlænget brug af sutteflaske kan føre til, at børnene får for mange kalorier.

Især når forældrene bruger flasken til at trøste børnene med i stedet for at bruge den til at stille sulten eller dække barnets næringsbehov.

»Hvis kalorierne fra flasken gør, at børnene får flere kalorier, end de har brug for, kan det over tid bidrage til en forøgelse af vægten,« skriver forskerne i studiet.

»En to år gammel pige med normal vægt og højde, som lægges i seng med en sutteflaske med sødmælk, vil få dækket cirka 12 procent af sit daglige kaloriebehov,« siger medforfatter Rachel Gooze.

Hun mener, at siden sutteflaskeafvænning i et-års-alderen næppe gør nogen skade, bør sundhedsmyndighederne hjælpe forældre med at standse brugen af sutteflaske inden barnets første fødselsdag.

Kan ikke overføres til Norden

Ifølge det norske Folkehelseinstituttet findes der ikke tilsvarende undersøgelser af norske børn, og tallene kan ikke uden videre overføres fra den amerikanske undersøgelse.

For eksempel vil flere af faktorerne, som man ved, kan reducere overvægt, virke stærkere i Norge.

»Vi ved, at amning kan virke beskyttende mod overvægt, og i Norge bliver 80 procent af alle børn ammet ved seks måneders-alderen,« siger ph.d.-studerende Anne Lene Kristiansen fra Avdeling for Ernæringsvitenskab ved Universitetet i Oslo.

I sammenligning var der blandt de amerikanske børn blot 14 procent, som blev ammet i seks måneder eller længere. 30 procent fik aldrig modermælk.

»Sammenlignet med de amerikanske tal er norske mødre højere uddannede, og børnene begynder at få fast føde på et senere tidspunkt. Det er også faktorer, som vi ved, har betydning for udviklingen af overvægt,« siger Kristiansen til forskning..no.

Hun tolker også tallene fra det amerikanske studie, som viser, at 40 procent af de to-årige ser fjernsyn i mere end to timer dagligt, som et tegn på et lavt aktivitetsniveau.

Anne Lene Kristiansen har også indtryk af, at norske børn i lavere grad end tidligere bruger sutteflaske med saftevand eller andre søde drikke.

Tal fra 2009 viser, at en gennemsnitlig norsk to-årig får 0,6 dl søde drikke per dag mod 1,9 dl i 1999.

»Denne nedgang kan have en positiv effekt i forhold til overvægt, og selvfølgelig også for tænderne.«

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: