Slut med høfeber? Ny opfindelse holder pollen fra næsen
Så er der godt nyt til pollenallergikere: Dansk forsker har udviklet et næsten usynligt næsefilter, som kan fange luftens pollenpartikler, før de når slimhinden. Filtret kan reducere symptomerne på høfeber markant.

Cirka en million danskere døjer hvert år med snue og kløende øjne, fordi de er allergiske over for pollen. Et nyt næsefilter kan lindre deres symptomer. (Foto: Shutterstock)

Cirka en million danskere døjer hvert år med snue og kløende øjne, fordi de er allergiske over for pollen. Et nyt næsefilter kan lindre deres symptomer. (Foto: Shutterstock)

Træerne bliver grønne, dagene længere - og luften bliver fyldt med pollen. Løbende næse, røde øjne, nys og måske medicin kan snart blive hverdag, hvis du er blandt den million danskere, som har høfeber.

Heldigvis ser det nu ud til, at der er lindring på vej: Et filter til at sætte på næsen kan reducere din pollenallergi markant, viser nye forsøg.

»Filtret fanger pollenpartiklerne, før de når slimhinden. Det er designet, så folk glemmer, at de har det på, og så kan man næsten ikke se det. Det er et lovende produkt med en alternativ tilgang til allergi,« siger professor Torben Sigsgaard, der forsker i allergi på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed–, Miljø- og Arbejdsmedicin.

Forskere har før testet forskellige næsefiltre mod pollenallergi, men de har ikke haft held med dem, fordi de tidligere udgaver har været generende for folk, der har brugt dem.

»Det nye filter består af to næsten usynlige net, som sættes fast på det yderste af næseborene med en lille bøjle,« siger Torben Sigsgaard.

Testpersoner lagde ikke mærke til filter

Torben Sigsgaard har været med til at teste det nye næsefilter på 21 pollenallergikere i et særligt klimakammer på Aarhus Universitet.

Resultaterne, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology, viser blandt andet, at:

  • Testpersonernes halsirritation blev reduceret med op til 75 procent, mens symptomer som løbende næse, kløe, nys og stoppet næse faldt med 21 procent i forhold til en kontrolgruppe, der ikke havde filtret på næsen.
     
  • Testpersonerne fik ikke vejrtrækningsproblemer af at have filtret på.
     
  • 19 ud af de 21 testpersoner sagde efter forsøget, at de ville bruge næsefiltret, hvis det kommer i produktion. De sagde også, at de næsten glemte, at de havde det på.
Fakta

Op mod en million danskere har høfeber, det vil sige, at de er allergiske over for pollen. En stor del af dem har så slemme symptomer, at de føler sig begrænsede i deres sociale liv.

Om foråret kommer pollen ofte fra træer som birk, el og hassel. Om sommeren kommer det fra græs, og sidst på sommeren er det bynke og skimmelsvampesporer, der kan give allergiske reaktioner.

Symptomerne er stoppet næse og røde øjne, der kløer.

I laboratorieforsøg har forskerne tidligere vist, at næsefiltret kan fange op til 80 procent af den slags pollenpartikler, der er i luften.

Næsefilter kommer i salg denne sæson

For at finde ud af, om pollenallergikere vil bruge næsefiltret til dagligt ude i det virkelige liv, får 1.500 danskere lov til at afprøve det derhjemme i løbet af maj og juni. Forsøget bliver gennemført i samarbejde med patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

Det er Peter Sinkjær Kenney, der er MD-ph.d studerende på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed – Miljø- og Arbejdsmedicin, der har udviklet filtret. Han regner med at kunne lancere det allerede i midten af maj 2014.

»I første omgang sætter vi det i salg på nettet, for at se hvordan folk tager imod det. I universitetets klimakammer havde vi en ret lav eksponering for pollen, så det kan godt være, at næsefiltret virker anderledes, når man bruger det ude i det fri, hvor eksponeringen kan være meget højere,« siger Peter Sinkjær Kenney.

Klimakammer-test er kun første skridt

Næsefiltrene kommer til at blive solgt som engangsfiltre i pakker med seks i hver. Medmindre man vil gå rundt med et filter på næsen hele tiden, kan man nøjes med at sætte et på, når man ved, at man kommer til at opholde sig et sted, hvor der er meget pollen i luften.

Videnskab.dk har bedt lektor Jesper Bælum, der forsker i allergi på Syddansk Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis, om at vurdere, om filtrene virkelig har potentiale til at gøre sommeren lettere at komme igennem for pollenallergikere.

»I princippet ser det ud til at være et fint produkt, fordi det kan forhindre, at pollenallergikere bliver udsat for det, de har allergi imod. Det lader til, at filtret har en effekt under de meget specielle forhold, der er i et klimakammer, men sådan et forsøg er kun første skridt,« siger Jesper Bælum.

Det nye næsefilter sættes fast på næsen med en bøjle. De to plader sidder under næseborene, hvor de opfanger den pollen, der er i luften, før det når næsens slimhinde og giver allergi. (Foto: Peter Sinkjær Kenney)

Testene i klimakammeret viste godt nok, at de pollenallergikere, som brugte filtret, fik færre symptomer i form af løbende næse og irritation i svælget, men forskerne har ikke været i stand til at finde ud af, om det også har en effekt på den allergiske reaktion på pollen, der medfører, at næsens slimhinder svulmer op, påpeger Jesper Bælum.

»Og så bliver det spændende at se, om folk kan acceptere at have sådan et filter inde i næsen,« siger han.

Filter er et alternativ til lommetørklæder

Opfinderen Peter Sinkjær Kenney fik idéen til næsefiltret, da han så, hvordan pollenallergi tog sommerglæden fra en af hans venner.  

»Idéen opstod i 2010, fordi en nær ven, som har høfeber, brugte meget af den sommer indendørs og i perioder sad med lommetørklæder i næsen for at få lindring. Jeg tænkte, at der måtte kunne laves et alternativ,« siger Peter Sinkjær Kenney.

Peter Sinkjær Kenneys plan var at fjerne symptomerne på høfeber ved at fjerne pollenpartiklerne, før de når ind i slimhinden.

»Udfordringen var at lave et behageligt produkt, som ikke blokerer for næseborene, så man ikke kan trække vejret ordentligt. I vores kontrollerede forsøg i klimarummet ser det ud til, at det er lykkes,« siger Peter Sinkjær Kenney.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk