En af vores læsere, Rasmus Munch, bor på kollegium. Et sted, hvor spaghetti med ketchup er en yndet – omend ikke vitaminrig – spise.
Måske er det derfor, vennerne på hans køkken har diskuteret nytten af vitaminpiller: Skal man spise dem eller lade være?
»Vi er nogle stykker på Otto Mønsteds Kollegium, der er ret uenige om, hvorvidt vitaminpiller virker og er et nødvendigt kosttilskud til kollegiemaden,« skiver Rasmus Munch til Spørg Videnskaben.
»Da vores medboende medicinstuderende endnu ikke er ret langt i sine studier, retter vi spørgsmålet til videnskaben – til gavn for andre også!«
For de fleste gør pillen ingen forskel
Et meget relevant spørgsmål, når man tager i betragtning, at mange danskere snupper sig en daglig vitaminpille.
En af dem, der kan svare på spørgsmålet, er seniorforsker Lone Banke Rasmussen, som forsker i vitaminer ved DTU Fødevareinstituttet.
»Det spørgsmål er svært at svare konkret på. For vi ved jo ikke, hvad de lever af.«
»Men for langt de fleste i Danmark, som har en sund appetit, vil almindelige vitaminpiller ikke gøre en forskel.«
»De får det, de skal have, fra den almindelige, varierede kost,« fortæller Lone Banke Rasmussen.
Spis varieret i stedet for at tage en pille
Så spørgsmålet er, hvad de lystige kollegianere spiser til hverdag.
»Hvis de lever af spaghetti og ketchup alene, lever de ikke sundt. Og så vil jeg nok hellere foreslå, at de begynder at spise mere varieret, end at de spiser en pille.«
»Men så galt er det sikkert ikke fat,« siger Lone Banke Rasmussen.
Du kan få for meget vitamin
Til gengæld er der en teoretisk risiko for, at man får for meget af et vitamin. Lone Banke Rasmussen fortæller, at der findes to forskellige slags vitaminer:
-
Vandopløselige, som vitamin B og C.
-
Fedtopløselige, som vitamin A, D, E og K.
»Får man for meget af de vandopløselige vitaminer, ryger de bare lige igennem. De fedtopløselige bliver oplagret i kroppen,« fortæller Lone Banke Rasmussen.
Skal ikke frygte en almindelig vitaminpille
For eksempel skal gravide derfor passe på med at spise for meget A-vitamin, fordi det skader fostre. Men Lone Banke Rasmussen vurderer, at kollegianerne umiddelbart ikke har noget at frygte.
»Selvfølgelig kan de få for meget af et vitamin. Men hvis de bare spiser en almindelig vitaminpille, skal de ikke være bange.«
»Så skulle de skal have mere end de 100 procent ADT, som en vitaminpille normalt indeholder,« siger Lone Banke Rasmussen.
En diætist kan sætte det hele på plads
Så svaret til Rasmus Munch må være, at et almindeligt forbrug af vitaminpiller for de fleste hverken vil være skadeligt eller gavnligt.
»Men hvis de virkelig er i tvivl, om de får vitaminer nok, vil jeg sige, at de skal gå til en diætist og få tjekket, om kosten er i orden.«
»For langt de fleste, som har en almindelig appetit, er der nu ingen grund til at spise vitaminpiller. Det vil tit bare være spild af penge,« siger Lone Banke Rasmussen.
Spørg Videnskaben takker hende for hjælpen med at finde svar, og vi takker Rasmus Munch for det gode spørgsmål. Han får et videnskab.dk-T-shirt som tak.