Børn, der har adgang til sjippetov, gynger og 'traditionelt legetøj' er mere fysisk aktive
gynger sjippetov legetøj børn sundere sundhed fedme aktivitet anbefalinger

Legepladser, sjippetove og mere 'traditionelt' legetøj i hjemmet kan muligvis have betydning for barnets fysiske aktivitet, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Legepladser, sjippetove og mere 'traditionelt' legetøj i hjemmet kan muligvis have betydning for barnets fysiske aktivitet, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
23 september 2019

Børn, som leger med mere ‘traditionelt’ legetøj - som for eksempel sjippetov og gynger - har større sandsynlighed for at leve op til de daglige anbefalinger for fysisk aktivitet, skriver the Telegraph.

Det er resultatet af et nyt studie, publiceret i tidsskriftet Journal of Physical Activity and Health, hvor forskere ved University of Queensland i Australien har undersøgt fitness-niveauet blandt 4.092 børn i alderen 5-12 år.

LÆS OGSÅ: Børns sundhed påvirkes af mors mad op til undfangelsen

»Vi fandt, at den type legetøj, som børnene har derhjemme, er direkte relateret til mængden af fysisk aktivitet, de udfører,« fortalte folkesundhedsforsker ph.d. Katrina Moss til the Telegraph.

De nuværende anbefalinger er, at børn skal være moderat til meget fysisk aktive mindst én time om dagen ‘for at mindske risikoen for fedme og sygdomme som eksempelvis diabetes’.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet til børn og unge 5-17 år
  • Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter.
  • Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. 
  • Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele. 

Undersøgelsen viste, at de børn, som havde adgang til legepladser og mere ‘traditionelt’ legetøj, opfyldte anbefalingerne om 60 minutters aktivitet på flere dage end de børn, der deltog i mere ‘moderne’ aktiviteter, som for eksempel at spille computerspil.

LÆS OGSÅ: Aktive unge bliver lykkeligere voksne

Dette kan måske være med til at give et fingerpeg om, hvordan man kan hjælpe børn til at være mere aktive, og dermed også højne den generelle folkesundhed.

»Hvis vi kan hjælpe børn til at være mere aktive nu, kan vi forbedre deres fremtidige helbred og reducere risikoen for livsstilssygdomme,« fastslår Katrina Moss.

Du kan læse mere om metoden bag studiet her

LÆS OGSÅ:  Fysisk aktive børn har større hjerner

LÆS OGSÅ:Mors depression påvirker barnets sundhed i mange år 

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.