Mors depression påvirker barnets sundhed i mange år
Børn af mødre med depression er oftere ved lægen, men de de udebliver samtidig tit fra børneundersøgelser og vaccinationer, viser ny dansk forskning.
børn depression forældre mor

Børn af mødre med depression er særligt sårbare og udebliver oftere fra børneundersøgelser end børn af mødre uden depression. (Foto: Shutterstock)

Børn af mødre med depression er særligt sårbare og udebliver oftere fra børneundersøgelser end børn af mødre uden depression. (Foto: Shutterstock)

Depression er en udbredt psykisk lidelse, som kan have alvorlige følger for hele familien. 

Men depression kan være særligt invaliderende, når en mor rammes, fordi det kan påvirke forælderollen og ændre forholdet mellem mor og barn, hvilket kan give øget stress hos barnet

Forskning har vist, at et barn af en deprimeret mor har en højere risiko for at udvikle fysisk og psykisk sygdom eller få sociale problemer.

Min ph.d.-afhandling ved Aarhus Universitet har undersøgt sammenhænge mellem mødres depression og børns helbred via de danske registre, som giver mulighed for at undersøge hele den danske befolkning. 

Jeg brugte mødrenes indløste recepter og deres kontakt med hospitaler og ambulatorier til at finde dem med depression. 

Deprimerede mødres børn er oftere ved lægen

Afhandlingen består af i alt fire studier. Det første studie viser, at børn af mødre med depression oftere udebliver fra børneundersøgelser og vaccinationer. De havde 16 procent højere risiko for at udeblive fra mere end halvdelen af de syv planlagte børneundersøgelser. 

Fakta om studierne
  • Studierne bygger på registerdata for alle børn, som blev født i Danmark i perioden 2000-2013.
  • Analyserne tog højde for mange andre faktorer, der også kan medvirke til depression.
  • Både mødre i aktiv behandling for depression og mødre med tidligere depression indgik i studierne. 
  • Alle studier er udført på Health ved Aarhus Universitet som en del af et ph.d.-projekt i 2016-2019.  
  • Data i alle studier blev behandlet i overensstemmelse med GDPR på sikre servere hos Danmark Statistik.  

Det andet studie viser, at børn af mødre med depression kom 20-30 procent mere hos både egen praktiserende læge og vagtlæge i de første seks år af deres liv. Denne sammenhæng var tydeligst i det første leveår. 

Derudover fik flere af børnene med en deprimeret mor lavet flere infektionstests hos egen læge, og de fik efterfølgende oftere udskrevet antibiotika. Det tyder på, at børn af mødre med depression oftere er syge. 

De to sidste studier er endnu ikke udgivet. De undersøger børns risiko for at komme ud for ulykker i barndommen og ser på hyppigheden af daglige helbredsklager hos 11-årige børn af en deprimeret mor. 

LÆS OGSÅ: Børns mobbeadfærd fordobler risiko for depression

Måske har deprimerede sværere ved at vurdere barnet

Studierne siger ikke noget om, hvorfor børn af mødre med depression går hyppigere til lægen. Men resultaterne tyder på, at de oftere er syge. 

En forklaring kunne være, at øget stress hos barnet påvirker immunsystemet, så barnet er mere modtageligt for infektioner (se her, her og her). Den øgede lægesøgning var kraftigst i det første leveår, og det kunne pege på, at noget ændrer sig over tid. 

Netop i det første leveår har barnet ikke noget sprog, og det kan være sværere at vurdere, om barnet er alvorligt sygt. Mødre med depression har måske mere brug for hjælp til at vurdere barnet end mødre uden depression.

Børn af deprimerede mødre er særligt sårbare

Det danske børneundersøgelsesprogram indeholder en lægelig vurdering af barnets trivsel både fysisk, psykisk og socialt. 

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Ved hver syvende børneundersøgelse finder lægen noget usædvanligt og kan så vælge at reagere ved eksempelvis at henvise barnet til videre udredning

Børn af mødre med depression ser ud til at være særligt sårbare, og børneundersøgelserne kunne give mulighed for at adressere problemer i familien. Men børn af mødre med depression udebliver oftere fra både børneundersøgelser og vaccinationer end børn af mødre uden depression. 

Samtidig viser et andet dansk studie, at de fleste praktiserende læger finder det relevant at være opmærksom på børn af forældre med depression. Men 40 procent af lægerne mener, at de ved for lidt om emnet og efterspørger mere viden om det.

LÆS OGSÅ: Terapeutisk indsats kan hjælpe børn med massivt skolefravær

Mindfulness og psykoterapi kan muligvis hjælpe mødre og børn

I min forskning kunne jeg se de beskrevne sammenhænge hos både børn af mødre med nuværende depression og hos børn af mødre med tidligere depression. 

Det betyder, at børn af en deprimeret mor oftere søger læge eller vagtlæge og oftere udebliver fra børneundersøgelser og vaccinationer – også selvom det er flere år siden, at behandlingen for depression er afsluttet.

Den nye viden er vigtig for ansatte i sundhedssystemet, der har kontakt med disse sårbare familier og har mulighed for at identificere børn i familier, der måske har brug for en ekstra hjælpende hånd. 

Mindfulness-behandling under graviditeten og psykoterapi efter fødslen kan for eksempel hjælpe kvinder med depression. 

Når depression behandles, så kvinderne får det bedre, sænkes børnenes risiko for senere psykiatriske lidelser.

LÆS OGSÅ: Deprimerede forældre har behov for støtte fra andre

LÆS OGSÅ: Flere tusinde børn har boet alene med psykisk syg mor

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.