Du spilder tiden, hvis du motionerer mere end 30 minutter om dagen for at blive sund. I hvert fald hvis du er en lettere overvægtig mand mellem 20 og 40 år.
Det afslører et nyt dansk studie, som har undersøgt, hvordan henholdsvis 30 og 60 minutters daglig motion i 11 uger påvirker yngre mænds tendens til at udvikle hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.
»Vi har undersøgt gruppen af overvægtige yngre mænd, som samtidig er lidt inaktive – sofakartoflerne. De udgør faktisk omkring 40 procent af alle danske mænd i alderen 20-40 år.«
»De har tit lidt svært ved at komme i gang med at træne. Men vores undersøgelses gode budskab er, at de får den samme sundhedsgevinst, uanset om de træner 30 eller 60 minutter om dagen,« siger læge Michala Holm Reichkendler, der er ved at færdiggøre sin ph.d.-afhandling.
Mænd følte sig sunde – men var i farezonen
53 yngre mænd fra forskellige sociale klasser deltog i undersøgelsen. De var alle i farezonen for at få livsstilssygdomme i fremtiden. De skulle hjælpe forskerne med at undersøge, hvordan træning kan forbedre de mekanismer i kroppen, som læger normalt måler på, når de konstaterer diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Omkring 1/3 af mændene havde allerede såkaldt ’metabolisk syndrom’, som er kendetegnet ved problemer med blodtryk, kolesteroltal, blodsukkerniveau og/eller talje-omfang.
\ Fakta
De mænd, der deltog i studiet, var lettere overvægtige. De havde et BMI på 25-30 og en fedtprocent på 25. Samtidig var de utrænede – de havde et kondital på under 45. Motionen reducerede antallet af deltagere metabolisk syndrom med 78 procent i 30 minutter-gruppen og med 80 procent i 60 minutter-gruppen.
»Vi screenede først forsøgspersonerne, så vi kunne udvælge nogen, der var let overvægtige og utrænede. Alle følte de sig sunde, og de tog ikke medicin, ligesom de heller ikke havde forhøjet blodtryk eller nære slægtninge med sukkersyge,« fortæller Michala Holm Reichkendler.
Pulsen skal godt op
Mændene blev ved lodtrækning inddelt i tre grupper:
-
En, der skulle dyrke motion i 30 minutter om dagen i 11 uger.
-
En, der skulle dyrke motion i 60 minutter om dagen i 11 uger.
- En, der skulle fortsætte den inaktive livsstil.
Undervejs lavede forskerne en masse test på deltagerne. De holdt blandt andet øje med pulsen på mændenes pulsure og tog en mængde blodprøver.
»De motionerede 6-7 dage om ugen, og det var, så pulsen kom op. De blev godt forpustede mindst tre af dagene. Så der var ikke bare tale om en stille og rolig gåtur. De jokkede eller cyklede temmelig hurtigt,« fortæller Michala Holm Reichkendler.
Meget effektivt mod diabetes
De mænd, der motionerede, havde overordnet set lige god gavn af træningen, uanset hvor lang tid, de brugte. Deres risiko for at udvikle livsstilssygdomme blev med andre ord reduceret lige meget.
»Vores hovedfund var, at insulinfølsomheden både i leveren og i musklerne blev forbedret markant – uanset om mændene trænede i 30 eller 60 minutter om dagen.«
\ Fakta
De nøjagtige tal for mændenes forbedrede insulinfølsomhed og kondital: • Konditallet: 18% i 30 min gruppen og 17% i 60 min gruppen. • Musklernes insulinfølsomhed: 28% i 30 min gruppen og 36% i 60 min gruppen. • Leverens insulinfølsomhed: 17% i 30 min gruppen og med 18% i 60 min gruppen.
»Insulinfølsomheden i musklerne blev forbedret med omring 30 procent, og i leveren blev den forbedret med 20 procent. Det reducerede mændenes risiko for diabetes markant.«
»Tilsvarende blev deres kondital forbedret med omkring 18 procent,« siger Michala Holm Reichkendler.
30 minutters motion undersøgt for første gang
Sundhedsstyrelsen har længe anbefalet, at vi skal bevæge os 30 minutter hver dag. Men det er faktisk først nu, der er lavet en videnskabelig undersøgelse, som viser, at de 30 minutter er det magiske punkt, hvorfra du ikke bliver mærkbart sundere af at træne mere.
»Der findes kun nogle såkaldte tværsnitsstudier, som Sundhedsstyrelsen baserer deres vurdering på,« fortæller Michala Holm Reichkendler.
I de tidligere studier har forskere set nærmere et udsnit af befolkningen. De har sammenholdt personernes helbredstilstand med deres fysiske aktivitetsniveau, hvorefter de har kombineret dén viden med en viden om, hvordan kroppen reagerer på motion i op til 30 minutter om dagen.
»På den baggrund har Sundhedsstyrelsen – og WHO – vurderet, at 30 minutter er nok – men at man kan få yderligere helbredsmæssigt gevinst ved at træne mere. Men det ser det altså ud til, at man ikke kan,« siger Michala Holm Reichkendler.
Artiklen er publiceret i det anerkendte tidsskrift Obesity og er et delprojekt i forskningsprojektet Projekt FINE (se boks under artiklen). Studiet er også en del af Michala Holm Reichkendler ph.d.-afhandling, som hun afleverer i januar 2013.
\ Studiet er et delprojekt i Projekt FINE, der foregår i et tværvidenskabeligt samarbejde imellem forskere fra tre fakulteter på Københavns Universitet og to hospitaler i Region Hovedstaden.
Den viden, projektet opbygger, kan på sigt få både diagnostisk og terapeutisk betydning i forbindelse med forebyggelse og behandling af livsstilsrelaterede sygdomme og lede til udvikling af bedre lægemidler.
Projekt FINE har modtaget finansiel støtte via UNIK-initiativet Food, Fitness & Pharma, Novo Nordisk Fonden og Center for Sund Aldring ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.