Pulverkur virker mod overvægt
Pulverkuren ’Cambridge Weight Plan’ giver varigt vægttab til overvægtige uden brug af motion. Det viser dansk forskning på patienter med slidgigt.

Patienter med slidgigt kan have svært ved at tabe sig gennem fysisk aktivitet, men overvægt forværrer symptomerne. Et dansk studie viser nu, at den onde cirkel kan brydes med en pulverkur. (Foto: Colourbox)

Patienter med slidgigt kan have svært ved at tabe sig gennem fysisk aktivitet, men overvægt forværrer symptomerne. Et dansk studie viser nu, at den onde cirkel kan brydes med en pulverkur. (Foto: Colourbox)

At pulverkure er skadelige og ikke virker er tilsyneladende en skrøne.

Så længe kuren overvåges af diætister, kan i hvert fald én pulverkur faktisk udrette mirakler for overvægtige patienter med artrose (slidgigt) – patienter, der på grund af deres sygdom ikke er i stand til at motionere fedtet væk.

Det lyder som en reklame, men det er faktisk konklusionen på et dansk studie fra Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, der har undersøgt pulverkuren ’Cambridge Weight Plan’, som kommer i handelen i februar 2012 i Danmark. (Se faktaboksen)

Studiet er netop blevet publiceret i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition.

»Patienter med slidgigt har ingen chance for at træne det overflødige fedt væk, så derfor skal vægttabet ske med en diæt. Her har det været grænsende til en mirakelkur at give dem pulverkuren,« fortæller en af forskerne bag studiet, biostatistiker Robin Christensen, cand.scient. ph.d., der leder sektion for biostatistik på Parker Instituttet.

Pulverkuren Cambridge Weight Plan

Pulverkuren Cambridge Weight Plan er et fuldkostprodukt svarende til det udbredte produkt 'Nupo'.

Forskellen er dog, at virksomheden bag Cambridge Weight Plan er en forskningsbaseret virksomhed, der griber produktudviklingen an på samme måde som en lægemiddelafprøvning.

Cambridge Weight Plan har leveret gratis produkter til undersøgelsen og betalt diætisternes løn, men ingen af forskerne er betalt af Cambridge Weight Plan.

Projektet kunne ifølge forskerne kun gennemføres, fordi forskerne bag studiet modtog støtte til deres arbejde fra blandt andet Gigtforeningen.

Kilde: Robin Christensen

Vægttab kræver vejledning

Det, som adskiller Cambridge Weight Plan fra andre pulverkure, er, at patienterne er i kontakt med en vejleder både under og efter vægttabet.

»Det er simpelthen en del af produktet, at patienterne bliver hjulpet af diætister, der følger op på vægttabet og hjælper patienterne med ikke at falde tilbage,« forklarer Robin Christensen.

Patienterne tabte sig 14 kilo på 16 uger

I studiet undersøgte Robin Christensen og hans kollegaer 192 svært overvægtige danske patienter over 50 år, som alle havde knæ-artrose - slidgigt i knæene.

Forsøgsdeltagerne fulgte en særlig 16 ugers kostplan udarbejdet af kliniske diætister, der sikrede, at energiindtaget i alle 16 uger levede op til de daglige anbefalinger for aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

  • De første 8 uger blev alle patienternes daglige måltider erstattet med pulverkuren Cambridge Weight Plan.
     
  • De efterfølgende 8 uger behøvede patienterne kun at erstatte et enkelt måltid med pulverkuren. Samtidigt fortsatte kontakten med diætisterne, som lærte patienterne at lave sund slankemad ud fra de officielle danske retningslinjer.

Resultatet var, at forsøgets patienter i gennemsnit tabte sig 14 kilo i løbet af de 16 uger, hvoraf de 11 kilo bestod af fedtmasse.

Vægttabet er vedvarende, modsat fordommene om pulverkure.

»Efter de 16 uger valgte 91 procent af deltagerne at fortsætte i vægttabsprogrammet. De data er endnu ikke publiceret, men jeg kan godt afsløre, at vi helt klart ser en forskel et år efter, at de 16 uger er afsluttet,« siger Robin Christensen.

Knoglerne blev stærkere af kuren

Andre slankekure kan være skyld i et nedsat indhold af mineraler i knoglerne og en forringet knogletæthed, hvis kuren ikke kombineres med motion. Men ifølge Robin Christensen gælder det tilsyneladende ikke for Cambridge Weight Plan.

»Mineralindholdet i forsøgsdeltagernes knogler var stabilt og viste ikke tegn på forringelse efter forløbet. Og når vi målte på alle de vigtige vitaminer og mineraler, var der fremgang over hele linjen. Især blev niveauet af vitamin D og B12 markant forbedret. De er nogle vitaminer, der er vigtige for at bevare en sund krop.«

Målinger af patienternes knogletæthed med en såkaldt ’DEXA-skanning’ - en form for røntgenapparat, der kører hen over kroppen og afslører, hvad der er fedt, muskelmasse og knogler - viste sågar, at knogletætheden var steget efter forløbet.

»Vi ved, at en høj knogletæthed teknisk set beskytter mod knogleskørhed, så det er et rigtig interessant resultat,« uddyber Robin Christensen.

Hvad er slidgigt?

Slidgigt kendes også som ’osteoartrose’ eller blot ’artrose’.

Slidgigt er en kronisk ledsygdom, der udvikler sig over lang tid. Ordet 'slid' i slidgigt betyder, at brusken i leddet gradvist nedbrydes.

Slidgigt er en folkesygdom og langt den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes.

Symptomerne på slidgigt er ledsmerter, ømme og stive led samt knasen og skurren i leddene. Hvis der opstår betændelse i leddene, vil man også opleve hævelse og ømhed.

Slidgigt sætter sig hyppigst i tommelfinger, storetå, nakke, lænd, hofte og knæ.

Kilde: Gigtforeningen

Programmet gavnede også humøret

Foruden vægttabet havde pulverkuren også en anden positiv indvirkning på patienterne.

»Patienterne var lykkelige for at være med i programmet, og ud over at vægttabet forbedrede deres symptomer på slidgigt markant, så vi også en forøget livskvalitet,« siger Robin Christensen.

Spørgeskemaundersøgelser, som patienterne udfyldte før og efter undersøgelsen, viste, at patienterne samlet set følte sig mere lykkelige efter forløbet end før.

Pulverkuren er for alle svært overvægtige

Han uddyber, at Cambridge Weight Plan ikke kun en løsning for patienter med slidgigt, men at programmet kan hjælpe alle svært overvægtige mennesker med at tabe sig.

»Fordommene om pulverkure trives, fordi så mange mennesker har lavet akutløsningen, hvor de har købt en pulverkur og selv har prøvet at håndtere vægttabet. For at opnå varigt vægttab skal man have vejledning fra en diætist eller være med i et vægttabsprogram. Er man det, er det intet mindre end fantastisk, hvad sådan nogle pulverkure kan,« slutter Robin Christensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.