Professor: Depression fører ikke til for tidlig fødsel
Det er en udbredt myte, at depression under svangerskabet øger risikoen for, at barnet bliver født for tidligt, mener norsk professor.

Deprimerede kvinder fik oftere kejsersnit eller fødslen sat i gang før terminen. Men når fødslen gik igang af sig selv, var der ikke tegn på, at depression påvirkede fødselstidspunktet. (Foto: Shutterstock)

Deprimerede kvinder fik oftere kejsersnit eller fødslen sat i gang før terminen. Men når fødslen gik igang af sig selv, var der ikke tegn på, at depression påvirkede fødselstidspunktet. (Foto: Shutterstock)

For nogle år siden kom det frem, at deprimerede gravide havde en meget større risiko for at føde for tidligt.

Man skal heller ikke søge længe på internettet eller diverse leksika, før denne sammenhæng dukker op - depression under svangerskabet øger risikoen for, at fødslen går for tidligt i gang.

Men det stemmer ikke overens med resultatet af en stor undersøgelse af norske gravide kvinder, fortæller Malin Eberhard-Gran, der er professor ved Akershus universitetshospital:

»Depression per se har ingen betydning for hvornår, fødslen går i gang.«

Store traumer kan forårsage tidlig fødsel

Det er ikke så mærkeligt, at mange antager, at psykiske problemer kan sammenkædes med for tidlig fødsel.

Der findes en del dokumentation, der bekræfter, at traumatiske begivenheder  - for eksempel en naturkatastrofe - kan sætte en fødsel for tidligt i gang.

Nogle mindre studier har også peget mod, at depression kan have den samme effekt, fortæller Malin Eberhard-Gran.

Derfor gik hun i fælleskab med sine kollegaer i gang med en undersøgelse af norske gravide kvinder for at finde en eventuel sammenhæng.

Forskerne benyttede data fra mere end 40.000 kvinder, som havde deltaget i den norske Mor og barn-undersøgelse fra 1999 til 2008. Deltagerne svarede på spørgsmål om blandt andet psykiske problemer i både uge 17 og i uge 30 af svangerskabet.

Derefter sammenlignede Eberhard-Grand og kollegaer oplysningerne med informationerne om kvindernes fødsler fra det medicinske fødselsregister.

Sundhedfagligt personale satte fødslen tidligere i gang

I første omgang stemte resultaterne med udfaldet af de tidligere undersøgelser.

Kvinderne, som havde scoret højt på depression i uge 30, eller kvinder som scorede højere i uge 30 end i uge 17, fødte i gennemsnit lidt tidligere end de andre.

Men da forskere kiggede nærmere på tallene, dukkede en overraskende sammenhæng op. Deprimerede kvinder fik oftere kejsersnit eller fødslen sat i gang før terminen.

Men når fødslen gik igang af sig selv, var der ikke tegn på, at depression påvirkede fødselstidspunket.

Så hvorfor sætter det sundhedsfaglige personale tidligt gang i fødslen eller kejsersnittet blandt deprimerede gravide?

Forskerne mener, at det måske er fordi, kvinder, der er ramt af depression, ofte beder om kejsersnit eller igangsætning af fødslen. Men foreløbig ved de ikke nok til at kunne udtale sig om årsagen med sikkerhed.

Resultaterne er ikke nødvendigvis repræsentative

Undersøgelsen har sine svagheder.

Ikke alle fødende kvinder deltog i Mor-barn-undersøgelsen. For eksempel valgte gravide, som røg eller var under 25 år, ofte ikke at deltage. Der var også lidt færre mødre med for tidligt fødte børn med i undersøgelsen.

Derfor er det muligt, at undersøgelsens resultater ikke gælder for hele befolkningen. Det er heller ikke sikkert, at konklusionerne gælder i andre lande end i Norge.

Et andet væsentligt punkt er, at studiet ikke kan sige noget om en eventuel sammenhæng mellem angst og for tidlig fødsel. Der var angstrelaterede spørgsmål i spørgeskemaet, som de gravide svarede på, men de udgør ikke et måleværkstøj, der er godt nok til at kunne påvise angst, skriver forskerne i artiklen.

Vigtigt at gravide får kendskab til resultaterne

Eberhard-Gran mener alligevel, at resultaterne er solide nok, når det gælder depression.

Hvis der findes en klar sammenhæng mellem depression i svangerskabet og for tidlig fødsel, ville den havde kommet frem i en undersøgelse med over 40.000 deltagere, argumenterer professor Eberhard-Gran.

Hun mener, det er vigtigt, at gravide hører om resultaterne.

»Mange kvinder føler skyld, når de føder for tidligt. Du kan føle, at det er deres egen skyld, fordi de var deprimerede under graviditeten. Men vores resultater indikerer, at det ikke har nogen betydning,« afslutter Eberhard-Gran.

© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.