Ny type hiv-virus opdaget
Forskere har fundet en ny stamme af hiv-virusset, og mener det kommer fra gorillaen. Samtidig er den genetiske kode til den anden kendte hiv-stamme, som kommer fra chimpanser, løst.

Forskerne mener det nye HIV-virus har smittet fra gorillaer til mennesker. De andre HIV-virusser vi kender kommer fra chimpanser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Forskerne mener det nye HIV-virus har smittet fra gorillaer til mennesker. De andre HIV-virusser vi kender kommer fra chimpanser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

 

Hiv-forskeren Jean-Christophe Plantier og hans kollegaer har fundet en ny type hiv-virus hos en 62 år gammel kvinde fra Cameroun.

Forskerne mener, det er nært beslægtet med det hiv-lignende virus siv (simian immunodeficiency virus, eller abe-immunsvigt-virus) som chimpanser kan få, men som ikke smitter over til mennesker.

Det nye virus fra Cameroun har fået navnet RBF 168, og stammen kaldes hiv-1 P. De andre stammer vi kender til kaldes hiv-1 M, N og O, men N og O-varianterne er yderst sjældne.

Den smittede kvinde har endnu ikke udvist nogen symptomer på aids, men var gået lidt ned i vægt og havde haft noget feber året før hun testede positivt.

Artiklen om opdagelsen af virusset er publiceret i internetudgaveen af tidsskriftet 'Nature Medicine'.

Kan være kommet fra gorillakød

Forskningen som førte til opdagelsen skete som følge af et netværk af laboratorier som overvåger hiv-virussets genetiske mangfoldighed.

New York Times skriver, at det er sandsynligt at virusset har smittet fra gorilla til menneske ved slagting eller spisning af gorillakød.

Det spekuleres også på, om det kan være et af de mere almindelige hiv-virusser som har smittet fra chimpanser til gorillaer, og så til mennesker, men som i mellemtiden har gennemgået en mutation.

Sandsynligvis smittet ved sex

Forskerne tror den nye HIV-stamme kan have smittet over til mennesker ved spisning af gorillakød. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Forskerne siger kvinden sandsynligvis blev smittet ved sex, og at hun ikke har haft nogen kontakt med gorillaer eller deres kød.

Der foreligger foreløbig ikke nogen data om hvor ofte det nye hiv-virus smitter mennesker. Forskerne siger at virussets evne til hurtigt at reproducere sig tyder på at det har tilpasset sig menneskeceller.

Kortlagde hiv-virusset

Samtidig har et andet forskningsprojekt i USA for første gang formået at kortlægge hiv-virussets genetiske materiale.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet 'Nature'.

På lige linje med virus som forårsager influenza, hepatitis C og polio er den genetiske information i hiv-virusset lagret i individuelle og mere komplicerede rna-sekvenser i stedet for dobbelte dna-sekvenser.

Forskerne håber nu på, at det vil lykkedes dem at mutere dele af virusset, således at de kan få en bedre forståelse af hvordan det fungerer.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk