Fødevarer, der menes at have særligt gavnlige egenskaber for kroppen og dens sundhed, har fået det populære navn ‘superfoods’, som oversat til direkte dansk kunne kaldes en superfødevare.
\ Mytedrab på ForskerZonen
Bogen ‘100 myter om fordøjelse og kost’ er skrevet af Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen og udgivet på FADL’s forlag.
Vi udgiver seks mytedrab fra bogen. Se de øvrige mytedrab her.
Superfødevarer er meget omdebatterede, blandt andet fordi det påstås, at disse er betydeligt sundere end andre fødevarer. Og rigtig mange fødevarer er gennem de seneste år blevet udråbt til superfødevarer af forskellige ‘sundhedsguruer’.
Mange af disse produkter kender du måske ikke engang navnene på. Har du for eksempel hørt om hampfrø, spirulina, matchapulver, chlorellapulver, goji- og açaibær?
Ifølge nogle af disse sundhedsguruer er der nærmest ingen grænser for, hvor sund du kan blive, hvis du spiser disse superfødevarer. Men hvad er det, der gør disse produkter så specielt sunde? Og har vi overhovedet behov for dem?
I den vestlige del af verden er der en stærkt stigende interesse for sundhed og velvære. Vi stræber alle efter et langt og lykkeligt liv og en aktiv alderdom uden sygdom. Superfoods, som ofte også dækker over kosttilskud, kan derfor være en nem løsning til at supplere sin daglige livsstil. Mange tror på, at disse produkter kan afhjælpe alverdens ubalancer i kroppen.
Superfoods er nærmest det samme som det, vi på fagsprog kalder for nutraceuticals. Nutraceuticals er et sammensat ord af ordene nutrition (ernæring) og pharmaceuticals (medicin). Det er en fællesbetegnelse for produkter, hvis aktive ingredienser er udvundet fra fødevarer eller på anden måde er hentet i naturen, og som, nogle mener, giver sundhedsmæssige, forebyggende eller helbredende effekter (gik du glip af de andre mytedrab fra ‘100 myter om fordøjelse og kost’? Så læs med her).
Ingen beviser for mirakler
Som eksempel på en superfood, vi alle sammen kender, kan nævnes blåbær. Disse små bær har været nævnt på listen over superfoods – endda som nummer et. Der er ingen tvivl om, at blåbær er utroligt sunde og indeholder en masse gode og gavnlige vitaminer og mineraler.
\ ForskerZonen
Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Men lever man usundt og spiser junkfood det meste af tiden, kan det at spise blåbær altså ikke opveje denne usunde livsstil.
Men helt ærligt, så findes der desværre ingen videnskabelige beviser for, at nogle af disse superfoods kan udrette mirakler alene. Det er også et stort problem, at nogle får den opfattelse, at enkelte fødevarer er superfoods.
Det mest fornuftige vil stadig være at spise sundt og varieret. Så behøver man ikke spise alle mulige kosttilskud eller tænke på at spise superfoods. Du spiser nok allerede en del af dem i forvejen, for eksempel nævnes fuldkorn, chili, avocado og forskellige bær ofte på listen over superfoods.
Læs flere mytedrab fra ‘100 myter om fordøjelse og kost’ her.