Mød hjernens 'direktør': Pandelappen styrer din personlighed
Og uden den ville du være ret lost.
præfrontal cortex pandelapper beslutninger personlighed

Hvordan hjælper præfrontal cortex dig gennem security i lufthavnen? Og hvorfor er det en dårlig ide at få skudt en jernstang gennem hovedet? Det og meget andet får du svar på i dagens episode af Brainstorm. (Foto: Shutterstock)

Hvordan hjælper præfrontal cortex dig gennem security i lufthavnen? Og hvorfor er det en dårlig ide at få skudt en jernstang gennem hovedet? Det og meget andet får du svar på i dagens episode af Brainstorm. (Foto: Shutterstock)

Prøv at mærke på din pande. Inde bag huden og hjerneskallen sidder pandelapperne og et uhyre vigtigt område kaldet 'præfrontal cortex'.

Dette område i hjernen er sidste stop på Brainstorms sommercruise, der har været på rundrejse i hjernen henover sommeren.

Grunden til, at området præfrontal cortex er så interessant, er, at det er helt centralt for vores personlighed.

Faktisk kan man godt kalde det præfrontale cortex for 'styrmanden' eller 'direktøren for det hele', da det er denne del af hjernen, der gør dig i stand til at træffe beslutninger i hverdagen.

»Det er det område, der koordinerer andre hjerneområders aktivitet,« forklarer dagens rejseguide, hjerneforsker David Woldbye, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Uden præfrontal cortex ville du ikke komme på ferie

Men hvad er det præcist, der sker i pandelappen - for eksempel når vi skal på ferie til Málaga? 

»Så vil præfrontal cortex være yderst aktiv. Når vi skal lave kompliceret adfærd, såsom at tage et fly, er der mange processer, der skal koordineres. Vi skal sætte vækkeuret, slukke for det igen, tage tøj på, finde vores rejsedokumenter og vores bagage, og så skal vi få fat i en taxa,« remser David Woldbye op og fortsætter: 

»Så går vi ud i lufthavnen, så skal vi gennem security, og vi skal huske ikke at tage solcremen med igennem security for eksempel.«

»Der er præfrontal cortex helt central i at stykke alle de der processer sammen i den rigtige rækkefølge, for at man kommer frelst til Málaga,« forklarer han i ugens podcast, hvor han også kommer ind på, hvorfor indgrebet 'det hvide snit', som blev praktiseret frem til 1982, ændrede folks personlighed.

LÆS OGSÅ: Hvad styrer, når hjernen er på autopilot?

Om Brainstorm

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Hvordan føles det at være en flagermus?

I vores sommerpodcast-serie kommer Brainstorms to værter som vanligt også med et par anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over af spændende hjernestof. 

Asbjørn har i denne uge taget en fin og letlæselig tekst med ved navn 'What Is It Like to Be a Bat?', skrevet af filosoffen Thomas Nagel: 

»Det er en af de mest berømte filosofiske tekster om bevidsthed. Den handler om, hvorfor det er så svært, eller ligefrem umuligt, at reducere bevidsthed til noget fysisk i hjernen eller til en funktion,« forklarer Asbjørn i podcasten, hvor du også får svar på, hvorfor teksten hedder noget med flagermus.

Jais anbefaler podcasten Hidden Brain - 'Gemt hjerne' - som er lavet af det amerikanske medie NPR (National Public Radio). 

»Den er god, fordi den siger noget om amerikansk hjerneforskning. Det er mange af de samme emner, som Brainstorm tager op, men vinklen er ofte psykologisk,« forklarer Jais.

Jais advarer dog om, at Hidden Brain er meget amerikansk i sin formidling, men den er gratis og tilgængelig på alle danske podcast-platforme, hvor der ligger mange afsnit.

Og hermed nåede vi til vejs ende i Brainstorms sommercruise rundt i hjernen!

I næste uge er vi tilbage med en vanlig Brainstorm-episode, der ganske passende handler om, hvorfor hjernen har svært ved at omstille sig fra ferie til hverdag.

LÆS OGSÅ: Ugens podcast: Sådan kommer du godt i gang efter ferien

LÆS OGSÅ: Få styr på søvnen, og få en bedre start efter ferien

LÆS OGSÅ: Skyldes vores personlighed mest natur eller kultur?

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker