Dyk ned i hjernecellernes elektriske, grå-hvide hav
Der zoomes helt ind på hjernecellerne i næstsidste afsnit af ‘Brainstorms’ sommerserie.
hjerne brainstorm podcast kemi

Hjernecellernes elektriske- og kemiske forbindelser er afgørende for, hvordan din hjerne fungerer. (Foto: Shutterstock)

Hjernecellernes elektriske- og kemiske forbindelser er afgørende for, hvordan din hjerne fungerer. (Foto: Shutterstock)

De ligner et palmetræ, nogle af dem kan være op til en meter lange, og så har vi 100 milliarder af dem oppe i hovedet.

Hjernecellerne er de små legoklodser, der udgør alle de forskellige hjerneområder, som du hører om så ofte. 

I dette afsnit af ‘Brainstorm’ kigges der nærmere på byggeklodserne. For hvordan ser en hjernecelle egentlig ud, hvad laver de, og hvorfor er de vigtige?

Det svarer Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet, på. 

Hun kommer også ind på, hvad den mystiske grå- og hvide substans i hjernen, som man som ofte snakker om, egentlig er for noget. 

Hør det hele ved at klikke på afspilleren.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Letforståelige, hardcore medicingrundbøger

Vanen tro kommer ‘Brainstorm’'s to værter også med et par anbefalinger til, hvordan man kan læse sig klog på hjernen i sommerferien. 

Jais Baggestrøm Koch anbefaler en serie af bøger, der er udgivet af Hjerneforum. Bøgerne behandler forskellige temaer, som den kunstneriske hjerne, den aldrende hjerne og mange andre hjerner. 

»Bøgerne er placeret et interessant sted mellem populærformidling og hardcore grundbog på medicinstudiet. Det er meget nørdet og alligevel forståeligt for alle,« siger Jais Baggestrøm Koch om anbefalingen.

Asbjørn Mølgaard Sørensen anbefaler denne gang to bøger, der ikke som sådan har med hjernen at gøre, men i højere grad handler om bevidsthed. 

Den ene er Rane Willerslevs ‘Soul Hunters’, der handler om et oprindeligt folk i Sibirien, der hedder jukagirerne, og deres verdensbillede. Bogen stiller spørgsmål til, hvordan man kan opfatte verden helt forskelligt. 

Derudover anbefaler Asbjørn Mølgaard Sørensen den franske fænomenolog Maurice Merleau-Pontys bog ‘Kroppens fænomenologi’.

»Det er en rigtig filosofi-nørde-bog, der handler om, hvordan vi opfatter verden gennem vores krop,« siger Asbjørn Mølgaard Sørensen.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk