Microchip kan revolutionere test for flåtsygdomme
En lille bloddråbe kan hurtigt og nemt levere svar om borrelia og syv andre flåtbårne sygdomme.
flåt borrelia testning flåtbårne sygdomme TBD Serochip Tick-Borne Disease Serochip smittestoffer antistoffer Anaplasma phagocytophilum neoerlichia Babesia microti

Flåt eller skovflåt er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr - herunder mennesker - og den kan i den forbindelse overføre sygdomme. Der er størst forekomst på fugtige steder med græs, små buske, krat og i åben skov med rådyr. (Foto: Shutterstock)

Flåt eller skovflåt er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr - herunder mennesker - og den kan i den forbindelse overføre sygdomme. Der er størst forekomst på fugtige steder med græs, små buske, krat og i åben skov med rådyr. (Foto: Shutterstock)

Indtil nu har diagnosticeringen af ​​flåtsygdomme som borrelia været både usikker og omdiskuteret.

Testene kan tage flere uger, måneder og år.

Laboratorieundersøgelser for borrelia risikerer i tillæg at give op til 50 procent falske svar tidligt i sygdomsforløbet, og mange patienter har selv punget mange tusinde kroner ud for private test.

Revolutionerende undersøgelser

Men i en artikel i tidsskriftet Nature fortæller forskere ved Columbia University om en ny test kaldet TBD Serochip (Tick-Borne Disease Serochip).

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske universitet kan testen revolutionere patientundersøgelser ved mistanke om flåtbårne sygdomme.

Historien kort
  • Nye chip-testværktøjer til borrelia er udviklet. 
  • De forenkler testene og kan revolutionere dem.
  • Norsk flåtekspert understreger dog, at en positiv test ikke nødvendigvis betyder, at man er syg. 

»Det er der mange, som har ventet længe på,« siger Randi Eikeland, der ikke har været med til at udvikle testen, men som er leder af Flåtcenteret på Sørlands Hospital, til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Flåtcenteret er en national kompetancetjeneste, der giver information og rådgivning om flåtbårne sygdomme, både til patienter og sundhedsfagligt personale. Centret gennemfører desuden også egen forskning.

Nuværende testmetoder

De nuværende undersøgelsesmetoder tester kun for én mulig flåtbåren sygdom ad gangen, og derudover har man som nævnt store problemer med varierende træfsikkerhed.

I USA antager forskerne bag Nature-artiklen, at der på nuværende tidspunkt bliver foretaget tre millioner flåttest hvert år, så er der vældig mange infektioner, der ikke bliver opdaget.

Der skal nemlig meget mere testen til for at afdække alle tilfælde af de forskellige flåtbårne sygdomme.

»Den nuværende diagnosticering af flåtbårne sygdomme skaber vanskeligheder for patienterne og bidrager til forsinkelse af en effektiv behandling,« forklarer W. Ian Lipkin i en pressemeddelse fra Columbia University. 

Han er én af forskerne ved Columbia University, der har samarbejdet med de amerikanske sundhedsmyndigheder i forbindelse med udviklingen af ​​det nye testværktøj.

Fremtidens mikrolaboratorie

Mikrochipsene, som tester én enkelt dråbe blod for en række sygdomme, vil de kommende år formentlig skabe store fremskridt i lægernes diagnosticering.

Men testen kan også foretages hjemme.

Mikrolaboratoriet - der bliver kaldt 'lab-on-a-chip' - suger blodprøven ind gennem tynde rør.

Molekylerne i blodet bliver så undersøgt i små hulrum med sensorer, og i løbet af få minutter får læge og patient svar om adskillige sygdomme.

Finder fem norske flåtsygdomme

Version 1.0 af TBD Serochip kan ifølge forskerne afsløre otte forskellige flåtbårne smittestoffer.

Mest aktuelt for Norge er Lyme borreliose samt Anaplasma phagocytophilum, neoerlichia og Babesia microti.

Den nye chip kan også påvise smittestoffet Rickettsia rickettsii, som nu også findes i Skandinavien.

Forskerne hævder, at de har brug for mindre end fire uger til at tilpasse testen til endnu flere flåtbårne sygdomme.

Undersøger 170.000 proteinfragmenter

Mikrochip-testen, som er udviklet ved Columbia University, er så effektiv, fordi den undersøger 170.000 individuelle protein-fragmenter for mulige antistoffer knyttet til flåtbårne sygdomme.

»Diagnosticeringen er meget forenklet. Det gør det muligt at igangsætte en hurtig og korrekt behandling for flåtinfektionerne,« fortæller W. Ian Lipkin i pressemeddelelsen fra universitetet.

Flere infektioner på samme tid

Ét af problemerne med de flåtbårne sygdomme er, at man kan blive smittet med flere forskellige sygdomme på samme tid. Det kaldes co-infektioner.

flåt borrelia testning flåtbårne sygdomme TBD Serochip Tick-Borne Disease Serochip smittestoffer antistoffer Anaplasma phagocytophilum neoerlichia Babesia microti

Hvert år bliver et meget stort antal mennesker bidt af skovflåter, og mange bliver bekymrede for om de kan være smittet med for eksempel borrelia. Nu har forskerne udviklet en nem og hurtig metode at teste for de frygtede sygdomme. (Foto: Shutterstock)

Det er nemlig ikke usædvanligt, at en flåt bærer flere smittestoffer på én gang, i tillæg til eksempelvis den primære infektion Lyme Borreliose.

I USA har forskerne slået fast, at én og samme flåt kan bære hele fem forskellige sygdomme, som kan smitte et menneske.

I Nature-artiklen skriver forskerne, at de fandt co-infektioner i 26 procent af tilfældene, hvor testen påviste Lyme Borreliose hos en patient.

Per Løkken skriver i Dagens Medisin, at co-infektioner med borrelia og andre mikrober som babesia, bartonella, ehrlichia, rikettsia, chlamydia og mycoplasma bliver mere og mere almindelige.

Dette vanskeliggør diagnose og behandling. Derudover kan patientens lidelser forværres.

Når det nye testværktøj dukker op på klinikkerne, kan én eller flere smitsomme sygdomme diagnosticeres meget hurtigere, og så er sandsynligheden for helbredelse større.

Testværktøjet produceres også i Finland 

De amerikanske forskere er ikke de eneste, der har taget mikrochipteknologien i brug i kampen mod de flåtbårne sygdomme.

I en artikel i 'Dagens Medisin' (december 2017) fortæller Per Løkken, professor emeritus i farmakologi, om et forskningsteam ledet af finske forskere, der har udviklet en analysator til flåt-diagnosticering, som er så lille, at den kan bæres i lommen, og som passende kaldes 'POCKIT'.

Tanken bag det enkle værktøj er, at folk selv skal købe og bruge det.

Langt fra alle bliver syge

Randi Eikeland, leder af Flåtcenteret på Sørlands Sygehus i Norge, har store forventninger til de nye testværktøjer.

»Det kan komme til at betyde meget for mange mennesker,« siger hun. Hun tilføjer, at mange er bange for flåtbårne infektioner som borrelia.

»Men for os, der tester patienterne, er det afgørende, at vi minder dem om, at antistoffer i blodet, som er associeret med flåtbårne infektioner, ikke nødvendigvis betyder, at man er syg, eller at man bliver syg,« påpeger Randi Eikeland.

»Her i Sørlandet (den sydligste del af Norges fem landsdele, red.) ved vi for eksempel, at omkring 20 procent af befolkningen har borrelia-antistoffer i blodet. Men mange af dem har aldrig været syge.«

flåt borrelia testning flåtbårne sygdomme TBD Serochip Tick-Borne Disease Serochip smittestoffer antistoffer Anaplasma phagocytophilum neoerlichia Babesia microti

Testværktøj baseret på mikrochip - populært kaldet 'lab-on-a-chip'- kan revolutionere testningen af en række sygdomme; blandt andet flåtbårne sygdomme. Testmetoden kan komme så langt ned i pris, at den kan komme til at få stor betydning i den tredje verden. (Foto. Shutterstock)

Smittestof er ikke det samme som sygdom 

Randi Eikeland frygter, at man kommer til at sætte lighedstegn mellem en positiv mikrochiptest og sygdom.

»Immunsystemet angriber de fleste smittestoffer. Derefter er der kun antistoffer tilbage.«

Randi Eikeland sammenligner det med blive smittet med skoldkopper som barn. 50 år senere kan man stadig finde kroppens antistoffer mod skoldkopper i en blodprøve.

Et andet eksempel er, at 90 procent af os går rundt med antistoffer mod kyssesyge på trods af, at kun ganske få af os blev syge, da bakterien var aktiv i vores blod.

Randi Eikeland mener, at det er afgørende, at læger og sundhedsvæsenet hurtigt får erfaring med, hvad de nye testredskaber får at sige for det daglige arbejde i lægehusene.

For hvad stiller vores sundhedsvæsen op, når et nyt testredskab er i stand til at finde langt flere flåtbårne smittestoffer?

Lederen af Flåtcenteret er alligevel optimistisk. Hun mener, at de nye tests kan spare sundhedsvæsenet mange ressourcer, hvis de bruges og fortolkes korrekt.

Stort studie i Søgne

Flåtcenteret og Sørlandet Sygehus er selv i gang med et omfattende flåtstudie kaldet TickVA. Alle indbyggere i Søgne kommune i Sørlandet mellem 18 og 69 år er inviteret til at deltage.

Forskerne ønsker at finde ud af, hvor mange af kommunens indbyggere, der er blevet smittet med Borrelia-bakterier eller andre mere sjældne flåtbårne mikrober, som TBE (Tick Borne Encephalitis), anaplasma, neoerlichia, Bartonella og rickettsia

De ønsker også at afdække mulige co-infektioner.

Forskerne spørger i tillæg Søgne-borgere om sundhedsproblemer som træthed, smerter, svimmelhed, angst og depression samt kroniske sygdomme i nervesystemet og leddene.

På denne måde vil forskerne forsøge at få mere viden om flåter, der kan føre til kroniske sygdomme og sundhedsproblemer.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk