//add the script only on 'CookiebotOnAccept' event Mænds fertilitet styrtdykker, efter de fylder 30

Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Mænds fertilitet styrtdykker, efter de fylder 30

Annonce:
Hvis du er en mand i 30’erne skal du op af stolen, hvis du vil have de bedste chancer for at få børn, mener en forsker. (Foto: Shutterstock)

Mænd påvirkes også af det biologiske ur, understreger et nyt studie, som præsenteres ved European Society of Human Reproduction and Embryology mandag 3. juli.

Kvinder under 30 har 73 procent sandsynlighed for at få børn med en mand på 30-35 år, men tallet falder til 46 procent, når det gælder 40-42-årige mænd. Det skriver theguardian.com.

Forskerne undersøgte, hvordan alder spillede ind på sandsynligheden for at føde et levende barn for næsten 19.000 amerikanske par, der var i reagensglasbehandling i perioden 2000-2014.

Som forventet havde de ældste kvinder – i aldersgruppen 40-42 år – de laveste fødselsrater, og dette var uafhængigt af partnerens alder.

Men for yngre kvinder spillede mændenes alder en betydelig rolle. Kvinder under 30 år havde hele 27 procent større sandsynlighed for at få et barn med en mand på 30-35 år end med en mand på 40-42 år.

De lidt ældre kvinder på 35-40 år havde 54 procent chance for at få et barn efter reagensglasbehandling med en mand på 30-35 år, men dette steg til 70 procent, når manden var under 30.

Hovedforfatter af studiet Laura Dodge fra Harvard Medical School i USA mener, at studiets resultater er vigtige for par, der tænker på familieforøgelse.

Annonce:

»Når de træffer denne beslutning, bør de også tage mandens alder i betragtning,« siger hun til theguardian.com.

Professor i gynækologi og obstetrik på University of Southampton Nick Macklon, der ikke har været involveret i studiet, er enig.

»Denne viden kan hjælpe kvinder til at opfordre deres mandlige partnere til at komme op af stolen. Vi ved fra talrige studier, at en af grundene til, at kvinder får børn sent, er, at mændene kan være lang tid om at støtte idéen.«

»Studiet minder os om, at der skal to til tango, og at det ikke kun handler om kvindens alder,« siger Nick Macklon til theguardian.com.

Forskerne ved endnu ikke præcis, hvorfor og hvordan mænds fertilitet falder med alderen, men de ved, at alder forringer sædkvaliteten.

pmd

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts