Vi mennesker er ikke skabt til at løbe på asfalt, cement og fliser. Derfor bruger langt de fleste af os støddæmpende løbesko, når vi tager en rask tur på landevejen eller i parken.
Men løbesko har efterhånden fået et halvdårligt ry. Efter sigende skulle de bløde løbesko nemlig få vores fodmuskler til at slappe mere af og med tiden blive slappere. Nu har en forskergruppe undersøgt, hvad der sker med vores fødder, når vi bruger støddæmpende løbesko. Det skriver Sciencemag.org.
Læs også: 3D-printet løbesko reparerer sig selv
Forskerne fra University of Queensland i Australien testede 16 forsøgspersoner, som løb både med og uden løbesko.
Det viste sig, at brugen af løbesko nedsætter fodens evne til at fjedre – det vil sige at omsætte energi fra stødabsorbering til et kraftfuldt afsæt i næste skridt.
Hvor fodens svang blev helt flad i den proces hos testpersoner uden løbesko, nåede fodsvangen kun 75 procent af vejen, når der blev løbet med løbesko på.
Læs også: Amerikanere kritiserer dansk løbestudie
Men modsat hvad mange måske ville tro, slappede fodens muskler ikke af under løb med løbesko.
Faktisk brugte fodens muskler en masse energi på at opretholde fodsvangens bue. Dermed ændrer de støddæmpende løbesko altså måden, vi bruger vores fødder, men intet tyder på, at de gør vores fødder slappe.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of the Royal Society Interface.