Den franske kvinde Jean Louise Calment åndede 4. august 1997 ud efter angiveligt at have fejret hele 122 fødselsdage.
Hun har med de 122 år og 164 dage, hun havde på Jorden, stadig rekorden for verdens ældste person.
Men ifølge et nyt amerikansk modelstudie vil denne rekord blive slået inden for de næste fire årtier, skriver videnskabsmediet Live Science, der kalder studiet for »kontroversielt«.
Forskerne bag studiet konkluderer eksempelvis, at den ældste japanske kvinde, der er født i 1919 eller senere, har mindst 50 procent chance for at blive 122 år eller ældre.
Den ældste japanske kvinde, der er født i 1940 eller senere, har ifølge studiet 50 procent chance for at blive mere end 130 år.
»I de fleste af de lande, vi har undersøgt, forventer vi, at den maksimale levealder vil stige dramatisk i fremtiden,« siger studiets førsteforfatter, David McCarthy, der er adjunkt i risikostyring og forsikring ved University of Georgia i USA, til Live Science.
»Dette vil føre til, at rekorderne for levetid vil blive slået i løbet af de næste 40 år eller deromkring,« vurderer han.
\ Læs også
I undersøgelsen, der er publiceret i tidsskriftet PLOS One, analyserede forskerne data om dødelighed fra hundredvis af millioner af mennesker i 19 lande, der blev født mellem 1700-tallet og slutningen af 1900-tallet, frem til 1969.
Forskerne fandt, at dødeligheden fra folk, der var født før 1900, steg eksponentielt efter 50 års-alderen. Personer født mellem 1910 og 1950 oplevede dog ikke samme pludselige stigninger i dødeligheden i de høje aldre.
Men ikke alle er enige i studiets konklusioner.
Modellen, der bygger på ren demografisk statistik, har nemlig en stor begrænsning: Den tager ikke højde for biologien i forbindelse med aldring.
Modellen tager heller ikke højde for, hvordan fremskridt inden for medicin kan forlænge menneskers levetid i de kommende år.
»Livets varighed er i bund og grund et biologisk fænomen, ikke et matematisk fænomen,« siger Stuart Jay Olshanky, professor i epidemiologi og biostatistik ved University of Illinois Chicago, som ikke var involveret i forskningen, til Live Science.
fghs