Kan hjerneskanninger forklare, hvorfor psykopater er voldelige?
Lyt til andet og sidste afsnit af ‘Brainstorms’ miniserie om den psykopatiske hjerne.

Vi taler blandt andet med en forsker, der har skannet hjerner på voldsdømte i sit arbejde med den psykopatiske hjerne. (Foto: Shutterstock)

Vi taler blandt andet med en forsker, der har skannet hjerner på voldsdømte i sit arbejde med den psykopatiske hjerne. (Foto: Shutterstock)

Hvornår er man psykopat? Og hvornår er man ikke? Og giver det overhovedet mening at spørge om? For har vi ikke alle en lille grad af psykopati?

Videnskab.dk’s hjernepodcast ‘Brainstorm’ fortsætter sidste uges fokus på den psykopatiske hjerne, hvor der blev set dybt ind i det mørke sind.

I denne uge tager Videnskab.dk’s podcastredaktør, Jais Baggestrøm Koch, og journalist på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen den hvide kittel på og forsøger at køre den psykopatiske hjerne gennem en hjerneskanner.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Til det får de blandt andet hjælp af Sofi Da Cunha-Bang. Hun er postdoc på Neurobiology Research Unit på Rigshospitalet og kan blandt andet fortælle om kemien bag den psykopatiske hjerne:

»Den mest fremherskende teori har tidligere været, at hvis man havde et for lavt serotonin-niveau i hjernen, så havde man svært ved at hæmme sine aggressive impulser,« forklarer hun blandt andet i podcasten.  

Vi har alle personlighedsforstyrrelser

I sidste uge blev chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans og ekstern lektor på Københavns Universitet, Tine Wøbbes, hjerne også plukket, og det gør den også i denne uge.

»Hvis man kigger på personlighedsforstyrrelser generelt, så har vi alle sammen lidt af de forskellige personlighedsforstyrrelser i os i forskellig grad. Vi er allesammen en lille smule emotionelle ustabile,« fortæller Tine Wøbbe i podcasten.

Der bliver også fulgt op på sidste uges psykopati-test, der viser, hvem af værterne som er mest psykopat.

LÆS OGSÅ: Podcast om kærligheds-kemi: Hjerne-hormon gør, at du elsker din kæreste

LÆS OGSÅ: Hvor kommer tanker fra? Hvorfor smitter gab? Og bestemmer hjernen min personlighed?

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk