Hvor kommer tanker fra? Hvorfor smitter gab? Og bestemmer hjernen min personlighed?
Denne uges hjerne-podcast er en 'Spørgsmål Special', hvor lektor i kognitionspsykologi Signe Allerup Vangkilde er med i studiet og giver skarpe svar på lytternes mange spørgsmål til hjernen.
Brainstorm Spørgsmål Special

Er du typen, som styrter ned af en stejl skibakke, eller kravler du hellere langsomt ned? En Brainstorm-lytter spørger i denne uges episode, om personlighed sidder i hjernen.  (Foto: Shutterstock)

Er du typen, som styrter ned af en stejl skibakke, eller kravler du hellere langsomt ned? En Brainstorm-lytter spørger i denne uges episode, om personlighed sidder i hjernen.  (Foto: Shutterstock)

Hvorfor smitter gab? Bestemmer hjernen ens personlighed? Og hvorfor ræser tankerne rundt i hovedet, når man bare gerne vil sove?

Spørgsmålene kommer fra Brainstorms lyttere, og hjerne-podcasten disker op med svarene i denne uges episode, der er en 'Spørgsmål Special'.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

I podcasten er Signe Allerup Vangkilde, lektor i kognitionspsykologi ved Københavns Universitetet, med i studiet for at besvare alle de mange lytterspørgsmål. Hun forstår godt, at lytterne er nysgerrige på hjernen:

»Hjernen er bare en lille klump på 1,5 kg, men den er samtidig noget af det mest forunderlige og komplekse, vi kan kigge på. Det er nært for os alle sammen, for alle har jo en hjerne – så hvorfor ikke interessere os for den?«

LÆS OGSÅ: Kan min hjerne blive fyldt op?

Hvad sker der i hjernen, når du tænker på en is?

Lytternes spørgsmål spænder bredt, men kredser alligevel om nogle af de samme mysterier i hjernen. Mysterier som Signe Allerup Vangkilde med sin baggrund kognitiv psykologi er særligt godt klædt på til at svare på.

En lytter vil for eksempel gerne vide, hvor i hjernen tanker opstår. Det er vanskeligt at sige præcis, lyder det fra Signe Allerup Vangkilde. Tanker opstår ikke bare ét sted i hjernen, forklarer hun:

»Hvis jeg tænker på en dejlig is en sommerdag, så er der dele af min hjerne, som koder for den visuelle oplevelse, som gør, at jeg kan se isen for mig. Der er dele af hjernen, der koder for smagen af is. Der er dele af hjernen, der koder for den helhedsoplevelse, som isen indgår i – at det var sol og sommer, at oplevelsen var dejlig, og at den foregik i mine bedsteforældres sommerhus. Alle de steder i hjernen er faktisk aktive, når jeg tænker på en is.«

LÆS OGSÅ: Derfor får du 'hjernefrys'

Bevidsthed er hjerneforskningens store gåde

Med i podcasten er også Brainstorms husforsker Albert Gjedde. Han er professor translationel neurobiologi og beskæftiger sig med, hvordan man omsætter neurovidenskabelig forskning til konkrete diagnostiske og behandlingsmæssige fremskridt. 

I denne uges afsnit stiller han sit eget store spørgsmål til hjernen – det, han kalder bevisthedens gåde. Professoren undrer sig nemlig over, hvorfor vi mennesker – i modsætning til dyr – overhovedet har hjernefunktioner, som kræver tankevirkesomhed.

Klik på afspilleren i toppen, og lyt med på denne uges Brainstorm. Eller find podcasten i din foretrukne podcast-app.

LÆS OGSÅ: Hvor kloge er dyr?

LÆS OGSÅ: Hvorfor gaber vi?

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk