KORT NYT FRA UDLANDET:
Kalk har længe været hyldet som et knogleforstærkende mineral, men den seneste forskning viser, at kalken måske ikke har den effekt, som eksperterne regnede med. Det skriver Livescience.com.
To nye rapporter fra New Zealand har undersøgt om øget kalkindtag giver stærkere knogler og mindre risiko for brud hos personer over 50 år – og de taler ikke umiddelbart til kalkmineralets fordel.
I det første studie undersøgte forskerne 59 tidligere forsøg med mere end 12.000 personer, der skulle indtage ekstra kalk enten gennem kosten eller gennem kosttilskud. Her viste det sig, at der i gennemsnit var en øget knogletæthed på to procent, men det konkluderede forskerne dog ikke var nok til rent faktisk at sænke risikoen for brud.
I det andet studie gennemgik de 40 studier, der undersøgte forsøgspersonernes madvaner, og de fandt ingen sammenhæng mellem, hvor meget kalk personerne indtog, og deres risiko for knoglebrud.
Studierne er netop udgivet i det medicinske tidsskrift BMJ.
Læs også:
Tre glas mælk om dagen koblet til øget risiko for død
Forskere: Industrien bag anbefaling af D-vitamin og kalk mod knogleskørhed
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams