Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?
Spyt, sved, sæd og kropslugt. Sex er en broget affære. Men heldigvis ser det ud til, at seksuel ophidselse øger tolerancen for sager, som vi almindeligvis væmmes ved.

Nu er der en god undskyldning for at se frække film, inden du skal i seng med kæresten – ophidselse fjerner den væmmelse, vi normalt har over for kropsvæsker. (Foto: Colourbox)

Nu er der en god undskyldning for at se frække film, inden du skal i seng med kæresten – ophidselse fjerner den væmmelse, vi normalt har over for kropsvæsker. (Foto: Colourbox)

 

Tøver du med at børste tænder med kærestens tandbørste? Eller give en gennemsvedt ven et knus?

Det er helt naturligt. En af menneskets indbyggede reflekser er væmmelse. Snot, sved, savl og andet kropsligt slim byder os imod, og det samme gælder ofte også for kropsaroma af forskellig slags.

Og ikke uden grund. Aversionen mod kropssekreter og andet ækelt er udviklet over generationer, som en beskyttelse mod alkens smitte.

Men vent nu lige lidt. Et af vores vigtigste og morsomste tidsfordriv – at hoppe i høet – indebærer jo netop en temmelig intim kontakt med hele spektret af kropsvæsker. Så hvorfor holder afskyen os ikke væk fra sex?

Det ser ganske enkelt ud til, at seksuel ophidselse er med til at dæmpe den almindelige væmmelsesreaktion, mener hollandske forskere.

Sex-forskning: Så erotisk film

Charmaine Borg og Peter J. de Jong fra det universitet i Groningen i Holland har undersøgt sagen ved at sammenligne tre grupper kvindelige forsøgspersoner:

  1. Den ene gruppe så en erotisk film.
     
  2. Den anden gruppe kiggede på andre typer af ophidsende optagelser for eksempel bjergbestigning eller faldskærmsudspring.
     
  3. Den tredje gruppe så en film uden ophidsende indhold.

Derefter undersøgte forskerne, hvad deltagerne i de tre grupper syntes var modbydeligt.

Deltagerne skulle vurdere forskellige typer af potentielle ubehageligheder som insekter i maden, tilsyneladende brugt undertøj, dyreskeletter og en brugt skjorte, som skulle tilhøre en pædofil.

Iblandt disse ting fandtes også seksuelt relaterede stimuli som kondomer med glidemiddel.

Ophidsede kvinder var mest tolerante

Resultaterne viste, at de kvinder, som havde set erotisk film, havde mindre tendens til at væmmes af de seksuelle stimuli, sammenlignet med de to andre grupper. Ophidselsen havde også en vis virkning på opfattelsen af de andre ’ækelheder’.

Dette stemmer godt overens med tidligere forsøg med mandlige deltagere, konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

Men en ting er, hvad folk rapporterer. Hvordan de faktisk handler er en helt anden sag. Kunne seksuel ophidselse også ændre, hvad kvinderne faktisk var villige til at have kontakt med?

De fleste synes, at andres menneskers kropsvæsker er ubehagelige – om det er sved, spyt, snot eller noget helt fjerde. Og det er ganske naturligt. (Foto: Colourbox)

De hollandske forskere undersøgte også dette.

Seksuelt opstemte kvinder kan klare ubehagelige opgaver

Deltagerne i de tre grupper skulle nemlig foretage ubehagelige opgaver som at drikke af et glas juice med et insekt i, tørre sig med et beskidt håndklæde eller smøre glidemiddel på en vibrator.

Og ganske rigtigt. De seksuelt ophidsede kvinder var mere villige til at foretage opgaver, både af den slags som var knyttet til sex, og de opgaver der generelt bare var ubehagelige.

Dermed er konklusionen klar: Seksuel ophidselse sænker tærsklen for, hvad vi synes er væmmeligt og dæmper vores tendens til at undgå ubehagelige stimuli.

Dette kan forklare, hvordan vi faktisk klarer at nyde seksuel aktivitet, skriver forskerne i seneste udgave af PLoS One.

Uden lyst bliver sex klamt

Oveni kan resultaterne kaste lys over situationer, hvor mennesker ikke kan overkomme at kaste sig ud i roderiet med lyst og glæde.

Hvis den seksuelle ophidselse af en eller anden grund ikke materialiserer sig, kan hele akten blive en lidt klam oplevelse. Den erfaring ansporer garanteret ikke til mere ophidselse næste gang.

»Disse fund antyder, at lav seksuel ophidselse kan være en nøglefaktor i opretholdelsen af visse seksuelle funktionsforstyrrelser,« konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

---

Og på den positive side: Nu har du i det mindste en god undskyldning for at se på sjove film, før du skal en ’tur i høet’.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.