Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?
Spyt, sved, sæd og kropslugt. Sex er en broget affære. Men heldigvis ser det ud til, at seksuel ophidselse øger tolerancen for sager, som vi almindeligvis væmmes ved.

Nu er der en god undskyldning for at se frække film, inden du skal i seng med kæresten – ophidselse fjerner den væmmelse, vi normalt har over for kropsvæsker. (Foto: Colourbox)

Nu er der en god undskyldning for at se frække film, inden du skal i seng med kæresten – ophidselse fjerner den væmmelse, vi normalt har over for kropsvæsker. (Foto: Colourbox)

 

Tøver du med at børste tænder med kærestens tandbørste? Eller give en gennemsvedt ven et knus?

Det er helt naturligt. En af menneskets indbyggede reflekser er væmmelse. Snot, sved, savl og andet kropsligt slim byder os imod, og det samme gælder ofte også for kropsaroma af forskellig slags.

Og ikke uden grund. Aversionen mod kropssekreter og andet ækelt er udviklet over generationer, som en beskyttelse mod alkens smitte.

Men vent nu lige lidt. Et af vores vigtigste og morsomste tidsfordriv – at hoppe i høet – indebærer jo netop en temmelig intim kontakt med hele spektret af kropsvæsker. Så hvorfor holder afskyen os ikke væk fra sex?

Det ser ganske enkelt ud til, at seksuel ophidselse er med til at dæmpe den almindelige væmmelsesreaktion, mener hollandske forskere.

Sex-forskning: Så erotisk film

Charmaine Borg og Peter J. de Jong fra det universitet i Groningen i Holland har undersøgt sagen ved at sammenligne tre grupper kvindelige forsøgspersoner:

  1. Den ene gruppe så en erotisk film.
     
  2. Den anden gruppe kiggede på andre typer af ophidsende optagelser for eksempel bjergbestigning eller faldskærmsudspring.
     
  3. Den tredje gruppe så en film uden ophidsende indhold.

Derefter undersøgte forskerne, hvad deltagerne i de tre grupper syntes var modbydeligt.

Deltagerne skulle vurdere forskellige typer af potentielle ubehageligheder som insekter i maden, tilsyneladende brugt undertøj, dyreskeletter og en brugt skjorte, som skulle tilhøre en pædofil.

Iblandt disse ting fandtes også seksuelt relaterede stimuli som kondomer med glidemiddel.

Ophidsede kvinder var mest tolerante

Resultaterne viste, at de kvinder, som havde set erotisk film, havde mindre tendens til at væmmes af de seksuelle stimuli, sammenlignet med de to andre grupper. Ophidselsen havde også en vis virkning på opfattelsen af de andre ’ækelheder’.

Dette stemmer godt overens med tidligere forsøg med mandlige deltagere, konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

Men en ting er, hvad folk rapporterer. Hvordan de faktisk handler er en helt anden sag. Kunne seksuel ophidselse også ændre, hvad kvinderne faktisk var villige til at have kontakt med?

De fleste synes, at andres menneskers kropsvæsker er ubehagelige – om det er sved, spyt, snot eller noget helt fjerde. Og det er ganske naturligt. (Foto: Colourbox)

De hollandske forskere undersøgte også dette.

Seksuelt opstemte kvinder kan klare ubehagelige opgaver

Deltagerne i de tre grupper skulle nemlig foretage ubehagelige opgaver som at drikke af et glas juice med et insekt i, tørre sig med et beskidt håndklæde eller smøre glidemiddel på en vibrator.

Og ganske rigtigt. De seksuelt ophidsede kvinder var mere villige til at foretage opgaver, både af den slags som var knyttet til sex, og de opgaver der generelt bare var ubehagelige.

Dermed er konklusionen klar: Seksuel ophidselse sænker tærsklen for, hvad vi synes er væmmeligt og dæmper vores tendens til at undgå ubehagelige stimuli.

Dette kan forklare, hvordan vi faktisk klarer at nyde seksuel aktivitet, skriver forskerne i seneste udgave af PLoS One.

Uden lyst bliver sex klamt

Oveni kan resultaterne kaste lys over situationer, hvor mennesker ikke kan overkomme at kaste sig ud i roderiet med lyst og glæde.

Hvis den seksuelle ophidselse af en eller anden grund ikke materialiserer sig, kan hele akten blive en lidt klam oplevelse. Den erfaring ansporer garanteret ikke til mere ophidselse næste gang.

»Disse fund antyder, at lav seksuel ophidselse kan være en nøglefaktor i opretholdelsen af visse seksuelle funktionsforstyrrelser,« konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

---

Og på den positive side: Nu har du i det mindste en god undskyldning for at se på sjove film, før du skal en ’tur i høet’.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk