Du kender det måske.
Du har drukket en kop kaffe. Få minutter senere kan du mærke, at noget er gået i gang i tarmene. Du skal på toilettet, og hvem får skylden? Kaffen.
Men er der reelt en sammenhæng mellem kaffen og afføringstrang? Vi har stillet spørgsmålet på Videnskab.dks Facebook-side, og der er tilsyneladende rigtig mange af jer, der oplever dette.
Men hvorfor? Det forsøger Spørg Videnskaben at finde svar på i forskningen.
Jagten går ind
Efter lidt research står det klart, at der ikke er forsket meget i emnet.
I en artikel fra LiveScience i 2015 konkluderede man ud fra et ældre studie fra tidsskriftet ’Gut’ (1990), at kaffe kan give afføringstrang hos nogle personer. Men det fremgår ikke, hvad der er skyld i denne trang.
Det første navn, der dukker op i den danske forskningsverden, når det handler om kaffe og sundhed, er lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Kjeld Hermansen. Han har forsket i de sundhedsmæssige effekter i kaffe.
Men Kjeld Hermansen har ikke hørt om nogen umiddelbar sammenhæng, siger han. Han lover dog at læse det gamle studie fra Gut og se, hvad han ellers kan finde, og så vil han vende tilbage.
Da det er et presserende problem, går jagten i mellemtiden ind på at finde andre forskere.
LÆS OGSÅ: Derfor kvikker kaffe dig op om morgenen
Sild og en kop kaffe – så er der gang i maven!
Professor Ove B. Schaffalitzky de Muckadell fra Medicinsk Gastroenterologi på Syddansk Universitet er ekspert i menneskets tarme og har forsket i afføring.
Han griner, da han får spørgsmålet.
»Man plejede at sige, at englændere, som altid er forstoppede, står op om morgenen, spiser en røget sild og drikker en kop kaffe, og så er der gang i maven,« siger han.
Han er »sikker på, at der er en sammenhæng« mellem kaffe og afføringsstrang, men han har ikke hørt om studier, der understøtter dette.
»Kaffe er en aminosyreopløsning, så jeg kunne forestille mig, at det stimulerer på en eller anden måde – måske via cholecystokinin (et hormon, som produceres i tyndtarmen, red.). Men jeg ved det ikke. Der er ingen tvivl om, at der er mange, som drikker kaffe om morgenen for at få gang i maven, og som ikke kan klare sig uden,« siger Ove B. Schaffalitzky de Muckadell.
Selvom han virker forholdsvis sikker i sin sag, fortsætter jagten på et videnskabeligt svar.
Et opkald til klinikchef og overlæge Jens Hillingsø fra Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik på Rigshospitalet hjælper ikke meget.
»Det ved jeg godt nok ikke. Jeg ved bare, at der er et gammelt husråd om, at kaffen hjælper med at holde systemet i gang,« siger Jens Hillingsø.
Men husråd og gamle slagord kan vi ikke bruge til noget.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Kastebold mellem landets førende eksperter
I stedet henviser Jens Hillingsø til Morten Grønbæk, der direktør for Statens Institut for Folkesundhed.
Men det er et gæt, understreger Hillingsø.
På Videnskab.dk føler vi os kastet rundt imellem landets mave/tarm-eksperter. Det er som om, sammenhængen mellem kaffe og afføring ikke står øverst på forskernes lister.
Vi ringer til Morten Grønbæk.
Han griner (også), da vi stiller ham spørgsmålet.
»Det ved jeg simpelthen ikke,« siger han og henviser tilbage til Kjeld Hermansen, som jo var den første forsker, vi snakkede med.
Ham må vi have fat igen.
Men før vi når det, ringer telefonen!
LÆS OGSÅ: Mørkristet kaffe er bedst for maven
Forsker jo mest i sundhedsproblemer
Det er Christian Lodberg Hvas, som både er overlæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme ved Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.
Christian Lodberg Hvas ringer tilbage, fordi vi tidligere i jagten har forsøgt at få fat i ham.
Han har ikke arbejdet med spørgsmålet på et videnskabeligt niveau, men han fortæller, at vi har det, der hedder den ’gastro-koliske refleks’.
Refleksen betyder, at der hos mennesker, der har spist bestemte fødevarer, sker en sammentrækning af tyktarmen, som giver afføringsstrang:
»Vi ved, det både gælder kaffe, havregrød og andre morgenmadsting i vekslende omfang,« siger han og fortsætter:
»Men generelt har vi som læger tendens til at lave forskning i emner, der er sundhedsproblemer. Det her vil sjældent være noget, der er relateret til en sygdom eller et medicinsk problem.«
Christian Lodborg tilføjer, at hos »nogle personer« sker den gastrokologiske refleks oftere, efter man har drukket kaffe, men han har ikke har hørt om nogle videnskabelige undersøgelser af dette.
LÆS OGSÅ: Kaffe kan være godt for hjertet
Forskning: Kaffe KAN faktisk give afføringsstrang
Så ringer Kjeld Hermansen også tilbage. Og han har gode nyheder:
»Det viser sig, at nogle personer kan få afføringstrang af at drikke kaffe. Og det gælder både for koffeinfri og koffeinholdig kaffe. Det kommer bag på mig,« siger han.
Han har gennemlæst studiet fra 1990, som direkte behandler sammenhængen mellem kaffe og afføringsstrang, og som han ikke havde hørt om før.
Studiet konkluderer, at kaffe kan stimulere tarmens tømning hos nogle personer – men ikke hos alle. Og det er et interessant studie, mener Kjeld Hermansen.
Man undersøgte 92 yngre personer (17-27 år), og 29 procent af dem oplyste, at kaffe fremkaldte afføringsstrang hos dem.
Herefter trykmålte (altså undersøgte) man i tarmen på 8 af personerne, som havde oplyst, at de fik afføringsstrang af kaffe – og i tarmen hos 6 af personerne, som sagde, at de ikke fik det.
Undersøgelsen viste, at tarmmotorikken (altså afføringstrangen) blev sat i gang efter fire minutter hos alle 8 personer, der selv mente, de oplevede afføringsstrang af kaffe, mens der ikke skete noget hos de resterende 6 personer.
I studiet testede man både for kaffe med koffein, kaffe uden koffein og varmt vand. Både koffeinrig og koffeinfri kaffe havde samme resultat, mens vand ikke havde nogen effekt.
Koffein er ikke synderen
»Effekten skyldes altså ikke koffein. Det ville jeg ellers have troet,« siger Kjeld Hermansen.
Men hvis koffein ikke er skyldneren, hvad pokker kan det så være?
»Det er det store spørgsmål. Jeg tør ikke gætte på det,« siger han og tilføjer, at fordi der er måske 1.000 bioaktive stoffer i kaffe kan det godt være lidt svært at finde ud af.
Studiet er ikke så stort – er det ikke lidt usikkert?
»Det kan man måske sige. Men det er samtidig det eneste studie af sammenhængen mellem kaffe og afføringsstrang, hvor man rent faktisk har målt i tarmen. Resultatet er så klart, at alle de personer, der får afføringsstrang, også har objektive tegn på, at trykket i tarmen stiger. Den trang kommer inden for 4 minutter og holder cirka 30 minutter,« siger han.
Og det styrker studiet, vurderer Kjeld Hermansen.
»Jeg synes egentligt, at det er et ganske fint studie, selvom det er en lille gruppe af mennesker,« siger han.
»Det irriterede mig lidt, det her spørgsmål«
Kjeld har faktisk skrevet en lille sides analyse af studiet – og to andre studier, han har fundet, som undersøger sammenhængen mellem kaffe og forstoppelse – og sendt til Videnskab.dk.
En slags minirapport om kaffe/lorte-mysteriet.
»Det irriterede mig lidt, det her spørgsmål. Der er ikke ret meget forskning i det.«
Men det giver måske god mening, når det ikke er et reelt medicinsk problem?
»Jo. Men hvis man har tendens til forstoppelse, så kan man da prøve at se, om det hjælper at drikke kaffe,« siger han.
Det må være det sidste ord i dette mysterium.
Så kære alle jer på Facebook, der har oplevet, at kaffe sætter gang i systemet – vi kommer nok ikke tættere på, hvordan sammenhængen mellem kaffe og afføringstrang er.
Men vi håber alligevel, I er blevet lidt klogere.
Hvis du har en undren, som du tror, videnskaben kan give svar på, så send gerne dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Forskere finder mulig årsag til, at kaffedrikkere er sundere
LÆS OGSÅ: Hvorfor er lorten brun?
\ Kaffe og afføringsændring – ved Kjeld Hermansen
Der findes kun meget lidt viden om, hvordan kaffe påvirker afføringshyppigheden (1-3).
- En britisk spørgeskemaundersøgelse af 92 yngre personer på 17 til 27 år viste, at 29 procent oplyste, at kaffe fremkaldte afføringstrang. Man foretog herefter trykmåling i tyktarmen hos 14 personer, heraf 8, som havde oplyst, at de fik afføringstrang, og 6 personer, som havde oplyst, at de ikke fik det.
Undersøgelsen viste, at tarmmotorikken blev stimuleret inden for 4 minutter hos de 8 personer, der havde oplyst, at de fik afføringstrang af kaffe, mens der ikke skete noget hos de resterende 6 personer. Effekten af kaffe varede cirka 30 minutter.
Lidt overraskende var det, at både koffeinholdig kaffe og koffeinfri kaffe havde denne virkning, mens varmt vand var uden effekt. Det tyder altså ikke på, at det er koffeinet i kaffen, der har effekt, men at begge typer kaffe kan stimulere tarmens tømning hos nogle personer, men ikke hos alle.
- I en tysk spørgeskemaundersøgelse af 200 raske kontrollanter, 122 med kronisk forstoppelse samt 766 personer med irritabel tyktarmssyndrom og forstoppelse (IBS-C) spurgte man til effekten af en række drikkevarer. Kun en mindre del af de adspurgte med forstoppelse, nemlig henholdsvis 14 og 24 procent i de to grupper med forstoppelse, oplyste, at deres afføring blev mere blød efter kaffedrikning.
- Den seneste spørgeskemaundersøgelse er udført blandt 1.705 japanske kvindelige diætiststuderende i alderen 18 til 20 år. Af disse kvinder selvrapporterede 26 procent at have forstoppelse. Resultatet var, at den fjerdedel af kvinderne, der drak mest kaffe, havde 33 procent lavere risiko for forstoppelse end den fjerdedel, der drak mindst kaffe.
Samlet konklusion
Nogle personer kan få afføringstrang af kaffedrikning. Hos dem er der påvist en øget tarmmotorik. Den ses både efter koffeinfri og koffeinholdig kaffe. Så effekten skyldes ikke koffein. Kaffe kan gøre afføringen blødere hos et mindretal af personer med forstoppelse. Det ser ud til, at yngre kvinder, der drikker meget kaffe, har en nedsat risiko for forstoppelse sammenlignet med dem, der drikker mindst kaffe.
Referencer
- Brown SR, Cann PA, Read NW. Effect of coffee on distal colon function. Gut. 1990 Apr;31(4):450-3.
- Müller-Lissner SA(1), Kaatz V, Brandt W, Keller J, Layer P. The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2005 Jan;17(1):109-12.
- Murakami K(1), Okubo H, Sasaki S. Dietary intake in relation to self-reported constipation among Japanese women aged 18-20 years. Eur J Clin Nutr. 2006 May;60(5):650-7.