Hvilke gener forårsager skizofreni?
Et projekt, som skal kortlægge generne hos personer med skizofreni på Færøerne, har netop modtaget en bevilling på fire mio. kr.

Arvemassen hos 100 færinger med skizofreni skal nu kortlægges. (Foto:Colourbox)

Arvemassen hos 100 færinger med skizofreni skal nu kortlægges. (Foto:Colourbox)

Projektet kan ses som første skridt på vejen mod et stort nationalt samarbejde om at analysere danskernes gener.

Anders Børglum, professor ved Institut for Human Genetik, har netop modtaget fire mio. kr. fra Lundbeckfonden til forskningsprojektet "Sequencing Schizophrenia".

Projektet, som løber over de kommende tre år, udføres i samarbejde med BGI (Beijing Genomics Institute), som er verdens største center for analyse af arvemassen.

Udgangspunktet for projektet er, at man ønsker at kortlægge og identificere de sjældne genvarianter, som udgør en betydelig baggrund for skizofreni.

Kortlægningen vil ske, ved at man foretager en analyse af hele arvemassen hos 100 færinger med skizofreni og derefter sammenligner med 6.000 patienter og kontrolpersoner fra Danmark.

Derfor er færinger interessante

Det, der gør færinger særligt interessante i denne sammenhæng, er, at befolkningens udviklingshistorie har medført, at sjældne genvarianter findes hyppigere.

Når man kortlægger en persons fulde dna, skal man analysere hver enkelt af de seks milliarder basepar.

Ved at identificere de gener, som medfører en øget risiko for udvikling af skizofreni, kan man beskrive sygdommens mekanismer og måske finde nye angrebsvinkler for behandling af sygdommen.

Projektet kan ses som første skridt mod et samarbejdsprojekt, hvor førende danske universiteter og BGI (Beijing Genomics Institute) vil kortlægge danskernes gener under overskriften "Genome Denmark".

Artiklen er lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Om projektet

De involverede i projektet "Sequencing Schizophrenia" er: Aarhus Universitet: Professor Ole Mors, professor Preben Bo Mortensen, professor Anders Børglum. BGI: Professor Wang Jun, som også er professor ved Aarhus og Københavns Universiteter. Københavns Universitetshospital: Overlæge August Wang. Syddansk Universitet: Professor Torben Kruse

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk