Ændringer i hjertets rytme kan forudsige, om et epilepsi-anfald er på vej. Det viser de første testforsøg fra Aarhus School of Engineering lavet i samarbejde med læger fra Neurologiske Afdeling på Århus Sygehus og Epilepsihospitalet i Dianalund.
Resultaterne bliver publiceret i det anerkendte tidsskrift Technology and Healthcare i løbet af efteråret. Jesper Jeppesen, der leder forskningsprojektet, kalder de nye resultater for et vigtigt skridt i epilepsiforskningen.
»Vi har fundet en ny fysiologisk parameter, der kan forudsige et anfald. Vi kan se, at der sker en udjævning i hjertets rytme, som ikke følger åndedrættet, siger han.
Anfald giver højere puls
Normalt går pulsen ned, når man ånder ud. Men forskerne har opdaget, at pulsen ikke falder lige så meget som normalt, når et epileptisk anfald er opsejling. Ved at måle ændringerne i hjertes rytme, kan man altså få en advarsel om et kommende anfald, forklarer Jesper Jeppesen.
»Vores undersøgelser viser, at man kan få en advarsel lige i anfaldets begyndelse eller nogle sekunder før. Det kan være tids nok til at bede om hjælp fra familiemedlemmer, så man ikke falder eller til at tage forebyggende medicin, så anfaldet slet ikke opstår,« siger Jesper Jeppesen.
Hidtil har man målt elektriske udladninger i hjernen for at forudsige anfaldene. Men metoden er ikke anvendelig til hverdagsbrug, fordi den kræver en særlig hjelm med elektroder og en indlæggelse på hospitalet.
Den nye metode gør det langt mere realistisk at fremstille en trådløs epilepsialarm, der måler hjerterytmen. Alarmen er endnu ikke blevet udformet, men ambitionen er at lave et lille apparat, patienten selv kan tage af og på, som det f.eks. kendes fra pulsure til idrætsfolk.
Det vil give patienterne langt mere tryghed og færre begrænsninger i hverdagen
Per Sidenius
LÆS OGSÅ: Epilepsianfald fjernet med ny teknologi
Forudsiglige anfald giver bedre livskvalitet
En tredjedel af landets 55.000 epileptikere lider i særlig grad af uforudsigelige anfald. Det er især denne gruppe, som vil have gavn af den nye metode.
»Anfaldenes uforudsigelighed er meget invaliderende for den enkelte patient. Det kan være direkte årsag til alvorlige fysiske skader og har store menneskelige omkostninger.«
»Mange lever i konstant angst for det næste anfald eller oplever social stigmatisering,« siger Per Sidenius, overlæge ved Neurologisk afdeling, Århus Sygehus i en pressemeddelse.
Hvis epileptikerne kan forudsige og endda forebygge anfaldene, vil det kunne forbedre deres livskvalitet.. »Det vil give patienterne langt mere tryghed og færre begrænsninger i hverdagen, siger Per Sidenius.
Der går endnu 5 til 10 år, inden den trådløse epilepsi alarm er klar. Først skal forskerne teste metoden i en længere periode og på patienter med forskellige former for epilepsi.