Hård aktivitet er godt for børn
Intens fysisk aktivitet i kortere perioder er det, der skal til for at gøre nutidens unge mere sunde.

Det er ikke bare det at være aktiv, der giver positive effekter på sundheden, men også intensiteten. Noget, der har været kendt for voksne i et stykke tid, men nu antyder et studie, at det også gør sig gældende for børn og unge. (Foto: Colourbox)

Det er ikke bare det at være aktiv, der giver positive effekter på sundheden, men også intensiteten. Noget, der har været kendt for voksne i et stykke tid, men nu antyder et studie, at det også gør sig gældende for børn og unge. (Foto: Colourbox)

Det er velkendt, at daglig fysisk aktivitet har tydelige sundhedsfremmende effekter både for unge og ældre.

Men et nyt studie i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine antyder, at unge også helst bør have nogle minutter hver dag, hvor de virkelig øger tempoet – udover generelt at være meget i bevægelse.

Det er dog ikke nødvendigvis så meget, der skal til af det hæsblæsende tempo.

Resultaterne viser, at et højt aktivitetsniveau i syv minutter, udover anden aktivitet, kan kobles til en nedgang i metaboliske risikofaktorer. Eksempler på sådanne er BMI, mængden af mavefedt, blodtryksniveau og fysisk udholdenhed.

De, der ikke havde registreret tid med højintens aktivitet i løbet af dagen, men kun let eller moderat aktivitet, oplevede ingen reduktion i disse risikofaktorer.

Ikke systematisk træning, men aktivitet i hverdagen

»Vores data viser, hvor vigtigt det er at inkludere mål om intens aktivitet i gældende vejledninger om fysisk aktivitet for unge,« siger Jacqueline Hay fra det canadiske Manitoba Institute of Child Health.

Det, forskerne har gjort i studiet, er at udstyre 605 børn i alderen 9-17 år med en avanceret skridttæller, som registrerer, med hvor stor intensitet børn bevæger sig rundt i hverdagen.

For eksempel hjemme, i skolen under leg og organiserede aktiviteter som fodbold eller guitarundervisning.

Børnene, som havde en gennemsnitsalder på 12,2 år, blev altså ikke en del af et systematisk træningsregime – det var deres naturlige aktivitet, som blev målt. Cirka 25 procent af dem var overvægtige.

Aktiviteten bør have en vis intensitet

»Skal du have en træningsmæssig effekt af aktivitet, bør den have en vis intensitet. Det er vist gang på gang, at positive sundhedseffekter stiger ved højere intensitet,« siger forsker Bjarn Nes fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim) som kommentar til resultaterne.

Bjarne Nes har ikke selv medvirket i det nye studie. Han er ph.d.-studerende ved Cardiac Exercise Research Group, som blandt andet undersøger positive effekter på hjertet og blodårerne ved fysisk træning

Der deltog også overvægtige unge i undersøgelsen, og intensiteten i deres aktivitetsniveau var lavere end hos de normalvægtige børn. Dette kan have noget at gøre med, at det er sværere at bære rundt på en tung krop end på en let. (Foto: Colourbox)

»Skal man kompensere intensitet med varighed, skal du op på lang varighed,« siger Bjarne Nes.

Må over tærskel for effekt

Bjarne Nes er ikke overrasket over resultaterne, som antyder, at et højt aktivitetsniveau giver positive sundhedseffekter, også på unges kroppe.

»Der var været forsket en smule i effekter af intensitetsniveau ved børn og unges aktiviteter,« siger han og fortsætter:

»Retningslinjerne for fysisk aktivitet i denne gruppe er lidt diffuse, men resultaterne i det nye studie er noget af det samme, man har set hos voksne; at man altså må over en vis tærskel for at få en effekt.«

Høj nok intensitet?

Han påpeger nogle svagheder ved forskernes arbejde. Det kan for eksempel ske, at de, der er overvægtige i studiet, er mindre aktive på høj intensitet - ganske simpelt fordi det koster relativt mere at bevæge en større krop.

»Når skridttælleren blinker over et vist antal skridt, bliver det registreret som høj intensitet. Men det kan være lettere at opnå niveauet for høj intensitet for lettere og bedre trænede unge, end de som er tungere.«

»Det er for eksempel ikke givet, at det højeste aktivitetsniveau for en overvægtig foregår over et tilstrækkeligt antal minutter til, at det får en effekt,« siger Bjarne Nes.

Han tror, at deltagelse i idræt kan gøre forskellen for, om de unge kommer op på det niveau, som kan kaldes højintensitet.

»Idrætsaktive børn og unge har en del elementer af høj intensitet. Der ligger en stor udfordring i at være bedre til at opfange de, som falder udenfor. Det er nærliggende, at de overvægtige netop ligger udenfor,« afslutter Bjarne Nes.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk