Du ved nok allerede, at en løbetur i ny og næ er godt for helbredet, men nu viser danske studier, at motion også kan hjælpe immunforsvaret i kampen mod kræft. Det skriver Cancer.dk.
Når du motionerer, så pulsen kommer op, danner kroppen flere immunceller, og de hjælper immunforsvaret med at bekæmpe kræft.
De immunceller, der bliver flere af, når man dyrker hård motion, hedder NK-celler – Natural killer cells. Hvis der er flere af dem, er det nemmere for kroppen at bekæmpe kræften. Den viden sættes nu under lup af forskere fra Herlev Hospitals Center for Immunterapi.
Her forsker de nemlig i immunterapis virkning på bekæmpelse af kræft, og selv om immunterapi er en meget lovende behandlingsform, indeholder den problemer – for eksempel at den ikke virker på alle patienter. Det kan det nye opdagelser, som er lavet sammen med Københavns Universitet, forhåbentlig hjælpe med at finde en løsning på.
»Vi har vist, at mus, der motionerer, har markant mindre risiko for at udvikle kræft end mus, der ikke motionerer, og når de så udvikler kræft, er svulsterne meget mindre. Vi formoder derfor, at mus, der dyrker motion, har en bedre effekt, når de blive behandlet med immunterapi,« siger Eivind Per thor Straten, der er professor og centerleder på Herlev Hospitals Center for Immunterapi, til Cancer.dk.
Den videre forskning, der er støttet med 2,1 millioner kroner af Kræftens Bekæmpelse, skal nu undersøge, hvor hård motionen skal være, og hvor ofte den skal udføres, hvis det skal have en gavnlig effekt.
sj