Grineflip er fantastiske - også mod smerter
Et godt gammeldags grineflip gør dig ikke alene i bedre humør. Det øger også din evne til at udholde smerter, viser ny forskning.

Et grineanfald kan gøre helt ondt i maven, men bliv endelig ved. Det er nemlig dén harmløse smerte, der udløser de smertelindrende endorfiner, som øger vores tolerance over for smerte. (Foto: Colourbox)

Et grineanfald kan gøre helt ondt i maven, men bliv endelig ved. Det er nemlig dén harmløse smerte, der udløser de smertelindrende endorfiner, som øger vores tolerance over for smerte. (Foto: Colourbox)

Maven hopper, du snapper efter vejret, og ansigtet stivner i en henrykt grimasse. Det lyder ikke rart, men et godt gammeldags grineflip kan redde dagen for de fleste.

Ud over at løfte humøret helt i sky, bliver vi meget bedre til at ignorere smerte, fordi et kraftigt grineanfald udløser kroppens naturlige kemikalier, såkaldte endorfiner, i hjernen. Det viser en ny undersøgelse, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Proceedings of the Royal Society B.

»Resultatet viser, at et rigtig godt grin øger smertetærsklen i væsentlig grad,« fortæller den ledende forsker bag undersøgelsen, Robin Dunbar fra University of Oxford, til BBC.

’Mr. Bean’ og ’Venner’ fik latteren frem

En del af forsøget gik ud på, at forskerne først målte forsøgsdeltagernes smertegrænse, hvorefter deltagerne blev delt i to grupper.

Fakta

Udløsning af endorfiner hænger normalt sammen med fysisk aktivitet eller berøring, som for eksempel massage.

Forskerne mener, at den lange række af udåndinger under et ukontrolleret grineflip forårsager en fysisk udmattelse af mavemusklerne, der også frigiver endorfiner.

For at teste forsøgsdeltagernes smertetærskel placerede de en pose med is på deltagernes arme for at se, hvor længe de kunne holde smerten ud.

Teorien var, at jo større stigning der var i smertegrænsen, jo større mængde ​endorfiner måtte være blevet produceret.

Den ene gruppe blev sat til at se sjove komedieserier som for eksempel ’Mr. Bean’ og ’Venner’ i 15 minutter, mens den anden gruppe blev sat til at se faktuelle programmer, der ikke påvirkede deres humør positivt, såsom dokumentarprogrammer eller golf.

Eftersom det er bevist, at latter er en meget social aktivitet, hvor man er 30 gange mere tilbøjelig til at grine, når man er sammen med andre, end når man er alene, blev deltagerne testet både i grupper og hver for sig.

Latter øgede smertetærsklen

Efter forsøget målte forskerne forsøgsdeltagernes smertetærskel igen, og resultatet viste på tværs af alle tests, at de forsøgsdeltagere, der havde set sjove klip og moret sig fyrsteligt under forsøget, efterfølgende kunne tåle flere smerter, end den gruppe der ikke havde grinet.

I gennemsnit steg smertegrænsen med 10 procent for de deltagere, der havde set 15 minutters komedie sammen med andre. Tallet var lidt lavere for de deltagere, der havde set komedierne alene, mens de deltagere, der ikke havde moret sig, havde en uændret eller tilmed lavere smertetærskel end før forsøget.

Undersøgelsen viser, at fnisen eller klukken ikke udløser nogen fysiologisk virkning. Kun en rigtig god skraldlatter giver den smertelindrende effekt. (Foto: Colourbox)

»Effekten kan bedst forklares med, at virkningen af ​​endorfiner, som er frigivet af latter, spiller en stor rolle,« erklærer Robin Dunbar.

Dansk forsker er ikke overrasket over resultatet

Videnskab.dk har bedt Else-Marie Elmholdt Jegindø fra Dansk Smerteforskningscenter (DPRC) og Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN) på Aarhus Universitet om at se på studiet. Hun har skrevet ph.d.-afhandling om tro og smertelindring.

»Det er et spændende og meget grundigt studie, som ligger fint i forlængelse af den viden vi har om, at man tolker smerte ud fra hvilken sammenhæng, man oplever smerten i,« fortæller Else-Marie Elmholdt Jegindø.

Hun mener, det lyder sandsynligt, at latter skulle have en smertelindrende effekt, eftersom det er kendt, at glæde og nydelse kan påvirke smerte i en positiv retning - både i forhold til, hvordan man rent personligt oplever smerten, men også i forhold til, hvordan hjernen i sig selv bearbejder smerteindtryk.

At latter skulle kunne lindre smerter overrasker mig ikke. Vi ved fra tidligere studier, at det at se mere lyst på en situation kan være med til at sætte gang i kroppens egne naturlige smertelindrende systemer. For eksempel i placebo-studier hvor deltagerne oplever mindre smerte, fordi de forventer at have fået et middel, der virker mod smerter.

Else-Marie Elmholdt Jegindø, ph.d., Aarhus Universitet

»Derudover er det interessant, at studiet viser, forsøgsdeltagernes smertetolerance blev højere, når de havde set komedierne sammen med andre. Det viser effekten af det sociale samspil mellem os mennesker,  hvor latter fungerer som en slags lim, der knytter os sammen« forklarer Else-Marie Elmholdt Jegindø.

Resultatet kan måske forklare etablering af de første samfund

Robin Dunbar hælder også til den teori. Hans formål med undersøgelsen er ikke at udvikle nye behandlingsmetoder, men at udforske den rolle, latter har spillet for dannelsen af de første ​​menneskelige samfund for omkring to millioner år siden.

»Alle aber er i stand til at grine, men det er kun mennesker, der er i stand til at grine helt ned i maven og udløse endorfiner. Det næste skridt bliver derfor at undersøge nærmere, om latter virkelig kan medvirke til at knytte os mennesker sammen som gruppe og få os til at opføre os mere generøst mod hinanden,«

Hvis det er tilfældet, mener Robin Dunbar, det måske kan være forklaringen på, hvorfor de første mennesker i sin tid var i stand til at danne større stammesamfund på op til 100 individer, mens andre aber og abelignende væsener fra samme tid kun var i stand til at danne lokalsamfund på op til 50 individer. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.