Siden november sidste år har en ukendt sygdom, som sandsynligvis er forårsaget af giftangreb, potentielt ramt tusindvis af iranske skolepiger.
Det vides endnu ikke, hvad de unge er ramt af. Men en række fageksperter med vidt forskellige baggrunde deler deres mulige forklaringer.
Det gør de til det videnskabelige tidsskrift Nature.
På sociale medier florerer videoer af nødstedte iranske unge, der må indlægges på hospitaler og klinikker med symptomer som kvalme, træthed, brændende strube, hovedpine, følelsesløshed og vejrtrækningsproblemer.
Udover de mange forskellige symptomer, som særligt har ramt unge piger, rapporteres der om forskellige sære lugte, som har spredt sig i klasselokaler.
Ifølge dataforsker Mahmoud Azimaee fra University of Toronto, Canada, er et overvældende flertal, som er ramt, piger i alderen 12 til 18 år, som går på skoler, der kun er for piger.
Men hvad, der har forårsaget de mange ubehagelige tilfælde, er der endnu ikke blevet offentliggjort data omkring.
En potentiel kandidat kunne dog være stoffet chloramin, som er en blanding af et rengøringsmiddel, der indeholder blegemiddel, og et andet, der indeholder ammoniak, vurderer kemiker Keith Ward fra George Mason University i USA til Nature.
Keith Ward har tidligere rådgivet menneskerettighedsorganisationer i sager, hvor biologiske og kemiske våben har været brugt i konflikter. Ifølge ham kan netop chloramin skabe nogle af de lugte og symptomer, der opleves.
En anden forklaring, som toksikologerne Hay og Dan Kaszeta fra den britiske tænketank Royal United Services Institute, deler i Nature, er, at der kan være tale om massepsykogen sygdom.
En tilstand, hvor folk føler sig syge, fordi de tror, de har været udsat for noget, såsom giftangreb, og som ofte er en reaktion på stress forårsaget af en reel trussel.
Flere forskere skyder dog denne forklaring ned og mener, at det er for tidligt at begynde at fokusere på psykogene årsager.
»At bringe en massepsykogen hypotese, før man har udelukket alle fysiske årsager, er farligt og vildledende,« siger læge og medicinsk antropolog Orkideh Behrouza fra School of Oriental and African Studies i england til Nature.