Én elev er blevet syg og 13 andre elever er blevet smittet med lungetuberkulose i 9. klasse på Sofiendalskolen i Haslev, 20 kilometer sydøst for Ringsted. En sygdom, mange mennesker tidligere døde af i stort antal, som det fremhæves af flere andre medier i dag.
Men der er ingen grund til panik, siger flere forskere, Videnskab.dk har talt med.
I virkeligheden er enkelte udbrud af tuberkulose ikke usædvanlige herhjemme – og selvom sygdommen er smitsom, er den samtidig meget let at forebygge og behandle, lyder det.
»Der vil altid komme sådan nogle udbrud, det er ikke unormalt. Det er bestemt ikke sådan, at alle i nærområdet nu skal gå og være hundeangste,« siger speciallæge i infektionsmedicin Christian Wejse til Videnskab.dk. Han er lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og afdelingslæge ved Skejby Hospital og Aarhus Universitetshospital.
\ Læs mere
Overlæge: »Det er ikke breaking news«
På Statens Serum Institut bakker overlæge Troels lillebæk op: Der er normalt ingen grund til at være bange for tuberkulose, når man bor i Danmark.
\ Tuberkulose
Der findes forskellige typer af tuberkulosebakterien, der forårsager tuberkulose, men den hyppigste har det latinske navn Mycobacterium tuberculosis.
Tuberkulose rammer oftest lungerne, men kan også angribe andre organer og væv.
Man regner med, at omkring en fjerdedel af Jordens befolkning er smittet med tuberkulose. Langt de fleste bor i u-lande.
Kilde: Speciallæge på Hvidovre Hospital Thomas Ringbæk, Overlæge på Statens Seruminstitut Troels Lillebæk og Sundhed.dk
»Som tuberkulosefaglig person tænker jeg ikke, at det er breaking news. Jeg kan godt forstå, at man er bekymret, hvis man er forælder til et barn i klassen, men generelt er tuberkulose ikke et stort problem i Danmark,« siger Troels Lillebæk, der er afdelingschef for Tuberkulose og Mykobakterier, til Videnskab.dk.
Årligt er der et sted mellem 300 og 400 tilfælde af tuberkulosetilfælde i Danmark, men de fleste sygdomstilfælde findes i socialt udsatte grupper, fortæller han.
»På den måde er det selvfølgelig lidt sjældent, at det sker i en skoleklasse, men det sker i få tilfælde hvert år,« tilføjer Troels Lillebæk.
\ Læs mere
1 ud af 10 bliver syge
Tilbage i 9. klasse på Sofiendalskolen i Haslev er der én elev, som har været syg af lungetuberkulose, og 13 andre der er blevet smittet af bakterien, dog uden at blive syge.
Eleven er under behandling på medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus, og de andre får nu forebyggende behandling, så de ikke kan give smitten videre til flere. I alt er 64 lærere og elever indkaldt til undersøgelse.
»Vi er i fuld gang med at undersøge elevernes nære kontakter, så det gælder familie, lærere og venner der, hvor de går til sport eller andet i fritiden. Indtil videre har vi fundet 13 smittede,« siger Lothar Wiese, der er læge på Herlev Hospital til Videnskab.dk.
»Det er vigtigt, at man undersøger elevernes omgangskreds, så eventuelt smittede kan tilbydes forebyggende behandling,« siger Troels Lillebæk.
Hos smittede personer, der ikke får forebyggende behandling, er det i gennemsnit 1 ud af 10, der bliver syge, fortæller han. Hos de resterende 90 procent bliver sygdommen holdt nede af immunsystemet.
\ Læs mere
I udlandet er tuberkulose et kæmpe problem
Oftest rammer tuberkulose lungerne, og når det sker, skaber det en slags lungebetændelse. Symptomerne er hoste, nattesved, feber, vægttab og eventuelt hoste med blodigt slim.
Men selv om tuberkulose er smitsomt, skal der oftest tæt kontakt til, før man bliver smittet. Og selv hvis man er uheldig nok til at blive smittet med tuberkulose, er sygdommen let at behandle med antibiotika. I hvert fald hvis man som 14 skoleelever bor i Danmark.
\ Hvordan smitter tuberkulose?
Smitten sker gennem de mikroskopiske dråber, der sendes ud, når en ubehandlet person med aktiv tuberkulose hoster eller nyser.
Normalt skal du være i kontakt med en inficeret person over lang tid for at blive smittet. Det kan være timer til dage.
En person med aktiv tuberkulose, som har fået en moderne, effektiv behandling i mindst to uger, er ikke længere smitsom og kan ikke sprede bakterien til andre.
Kilde: Speciallæge på Hvidovre Hospital Thomas Ringbæk og Sundhed.dk
»De er medlem af en eksklusiv klub af halvanden milliard mennesker på verdensplan, der er smittede med tuberkulose, og det er der ikke noget farligt i herhjemme,« siger Christian Wejse, som er leder af det såkaldte Bandim Health Project, der blandt andet undersøger forekomsten af tuberkulose i udviklingslande.
Her er sagen en anden, fordi der er langt dårligere adgang til behandling, og fordi sygdommen ofte diagnosticeres for sent, tilføjer han.
»Tuberkulose er et stort problem ude i verden, særligt i Afrika og Asien. Det er den infektionssygdom, som slår allerflest mennesker ihjel,« siger Christian Wejse.