Første kortlægning: Sclerose rammer oftere aarhusianere end københavnere
02 august 2018

Har geografi betydning for, om du får sclerose eller ej? Svaret er 'ja', antyder en ny kortlægning fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet (SDU).

Hvis du er født eller opvokset i eller omkring Aarhus, er risikoen for at udvikle sclerose i gennemsnit 18 procent større end andre steder i Danmark.

Til gengæld peger kortlægningen på, at risikoen for sclerose er 15 procent lavere end landsgennemsnittet, hvis du er født eller opvokset i københavnsområdet, skriver SDU i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun Aarhus og København, der stikker ud i forhold til landsgennemsnittet af sclerosetilfælde. Undersøgelsen konkluderer nemlig også, at risikoen for sclerose stiger, hvis du er født eller opvokset i Favrskov, Randers, Nyborg, Esbjerg og Thyholm.

Hvis man derimod er fra Lolland, Juelsminde eller Aalborg falder risikoen tilsyneladende igen.

Det store spørgsmål, som den nye undersøgelse ikke giver svar på, er, hvordan det så kan være, at nogle landsdele lader til at opfostre lidt flere med sclerose end andre landsdele? 

Helt overordnet tror forskere, at sclerose skyldes en kombination af arv og miljø, og forskerne bag den nye kortlægning giver et forsigtigt bud:

»Vi kan ikke sige, hvad det skyldes, men vores undersøgelser tyder på, at der kunne være noget i nærmiljøet. Det kunne for eksempel være livsstil, forurening eller drikkevandets kvalitet,« siger Kristine Bihrmann, postdoc på Statens Institut for Folkesundhed.

For at kortlægge de scleroseramte har SDU lånt data af ​Det Danske Scleroseregister, som også delvist har finansieret projektet. Dataen stammer fra cirka 13.000 sclerosepatienter, som er blevet sammenholdt med deres adresser, da de blev født, og da de fyldte 15 år.

Personer født i de røde områder har større risiko for sclerose. Personer født i grønne områder har lavere risiko for sclerose. (Illustration: Syddansk Universitet)

Personer, der boede i de røde områder som 15-årige, har større risiko for sclerose. Personer, der boede i grønne områder som 15-årige, har mindre risiko for sclerose. (Illustration: Syddansk Universitet)

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.