Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

En kvart million danskere tager medicin, der kobles til hudkræft

Annonce:

Et af verdens mest populære lægemidler mod forhøjet blodtryk indeholder stoffet hydrochlorthiazid, som nu kædes sammen med markant øget risiko for hudkræft. Det skriver Politiken om et nyt dansk studie.

250.000 danskere kunne hvert år mindske risikoen for at få hudkræfttypen pladecellekræft, hvis de droppede medicin mod forhøjet blodtryk.

Hvert år får 2.500 danskere konstateret pladecellekræft, og hver tiende af disse, altså omkring 250, kan tilskrives brug af hydrochlorthiazid, viser studiet ifølge Politiken.

Forekomsten skyldes, at blodtryksmedicin med hydrochlorthiazid øger lysfølsomheden og blokerer hudens evne til at reparere de små daglige DNA-skader, som sker i cellerne, når solens stråler rammer os. Skaderne får derfor lov til at blive i huden og kan føre til cellemutationer og egentlig hudkræft, skriver Politiken.

Selvom studiet viser foruroligende nyt, bør patienter ikke selv stoppe deres behandling med medicinen, fastslår Lægemiddelstyrelsen.

»Studiet dokumenterer ikke en egentlig årsagssammenhæng, men en association (sammenhæng, red.). Det ser bagud og påviser, at de, der får pladecellehudkræft, ofte også har fået hydrochlorthiazid. Derfor skal vi først drage konsekvenser, når vi ved, hvad der er det rigtige at gøre,« siger Nikolai Bruun fra Lægemiddelstyrelsen til Politiken.

Professor i almen medicin Bo Christensen, der rådgiver Sundhedsstyrelsen, advarer også mod panik.

Annonce:

»Alligevel skal vi nok revurdere brugen af disse kombinationspræparater samt dosis. Og de, der kan undvære hydrochlorthiazid, bør nok trappes ud,« siger han til Politiken.

Forskerne bag studiet afventer nu de europæiske lægemiddelmyndigheders afgørelse. Først derefter kan man justere på de praktiserende lægers behandlingsvejledning.

Studiet publiceres i dag i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of the American of Dermatology.

viw

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts