En kvart million danskere tager medicin, der kobles til hudkræft
Kilde: 
04 december 2017

Et af verdens mest populære lægemidler mod forhøjet blodtryk indeholder stoffet hydrochlorthiazid, som nu kædes sammen med markant øget risiko for hudkræft. Det skriver Politiken om et nyt dansk studie.

250.000 danskere kunne hvert år mindske risikoen for at få hudkræfttypen pladecellekræft, hvis de droppede medicin mod forhøjet blodtryk.

Hvert år får 2.500 danskere konstateret pladecellekræft, og hver tiende af disse, altså omkring 250, kan tilskrives brug af hydrochlorthiazid, viser studiet ifølge Politiken.

Forekomsten skyldes, at blodtryksmedicin med hydrochlorthiazid øger lysfølsomheden og blokerer hudens evne til at reparere de små daglige DNA-skader, som sker i cellerne, når solens stråler rammer os. Skaderne får derfor lov til at blive i huden og kan føre til cellemutationer og egentlig hudkræft, skriver Politiken.

Selvom studiet viser foruroligende nyt, bør patienter ikke selv stoppe deres behandling med medicinen, fastslår Lægemiddelstyrelsen.

»Studiet dokumenterer ikke en egentlig årsagssammenhæng, men en association (sammenhæng, red.). Det ser bagud og påviser, at de, der får pladecellehudkræft, ofte også har fået hydrochlorthiazid. Derfor skal vi først drage konsekvenser, når vi ved, hvad der er det rigtige at gøre,« siger Nikolai Bruun fra Lægemiddelstyrelsen til Politiken.

Professor i almen medicin Bo Christensen, der rådgiver Sundhedsstyrelsen, advarer også mod panik.

»Alligevel skal vi nok revurdere brugen af disse kombinationspræparater samt dosis. Og de, der kan undvære hydrochlorthiazid, bør nok trappes ud,« siger han til Politiken.

Forskerne bag studiet afventer nu de europæiske lægemiddelmyndigheders afgørelse. Først derefter kan man justere på de praktiserende lægers behandlingsvejledning.

Studiet publiceres i dag i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of the American of Dermatology.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.